KeBaikan &
Khasiat CokLat – part2
Coklat selama ini dianggap sebagai makanan junk yang tidak mempunyai nilai pemakanan malah boleh memudaratkan kesihatan badan. Oleh yang demikian, kajian-kajian telah dijalankan bagi mendapatkan fakta sebenar. Hasil daripada kajian-kajian tersebut telah membukitkan beberapa kenyataan berkaitan kebaikan dan khasiat coklat.
Coklat bukan
sahaja sejenis makanan yang berkhasiat tetapi juga menyumbang kepada pemakanan
yang seimbang berdasarkan kepada asas pemakanan berikut:-
þ
Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara
purata
þ
Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
þ
Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan
tenaga
Maka coklat boleh menyumbangkan:-
þ
15% Lemak
þ
6% Protein
þ
17% Karbohidrat
þ
15% Tenaga
þ
++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan
6 Lemak
koko dalam coklat mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak
tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
6 Sementara
asid sterik iaitu asid lemak tepu yang terkandung di dalam lemak koko pula
mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.
6 Melalui
kajian yang dijalankan didapati bahawa
coklat mengandungi bahan anti-kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid
oksalik.
6 Tannin
ialah sejenis bahan yang menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak
dan asid di dalam mulut. Asid yang terhasil daripada proses pemecahan makanan
oleh bakteria merupakan punca kerosakan gigi. Plak adalah sisa-sisa makanan
yang melekat pada gigi akibat tindakan bakteria.
6 Kasein
di dalam coklat sus pula bertindak mengurangkan kerosakan gigi dengan
menghalang pertumbuhan plak dan seterusnya mengurangkan pengeluaran asid.
6 Kasein
juga membantu dalam pertumbuhan gigi.
6 Asid
oksalik merencatkan pengeluaran enzim bakteria dan seterusnya menghalang
pengeluaran asid.
6 Lemak
kok yang merupakan bahan asas di dalam coklat mempunyai ciri-ciri kecairan yang
membolehkan ia mudah cair di dalam mulut. Pertumbuhan plak gigi terhalang
kerana coklat tidak tersimpan lama di dalam mulut.
6 Coklat
dan serbuk koko mengandungi phenol sejenis bahan kimia yang membantu
mengurangkan risiko sakit jantung. Phenol bertindank dengan menghalang lemak
seperti zat di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.
My Choczdelicious ~ Szj |
? Sejumlah
besar koko yang dinikmati dalam bentuk coklat, lazat rasanya dan mengandungi
kebaikan semula jadi. Secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi
lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah,
sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama. Kajian
telah membukitkan bahawa coklat mengandungi khasiat makanan yang seimbang.
? Sumber:
Chocolate: Facts On Health and Nutrition For Educators dan Health
Professionals, Chocolate Manufacturers Association of the U.S.A.
? Minuman
koko mengandungi kafein yang lebih rendah berbanding dengan minuman-minuman
lain yang terdapat di pasaran.
þ Coklat
seringkali dikaitkan sebagai makanan ringan yang tidak mempunyai nilai
pemakanan dan boleh memudaratkan kesihatan seperti kegemukan.
þ Di
sebalik tanggapan negatif ini, coklat juga dikatakan mempunyai khasiat tertentu
kepada penggemarnya kerana mengandungi protein, karbohidrat, tenaga dan
beberapa vitamin serta mineral yang diperlukan.
þ Coklat kaya dengan antioksidan seperti catechins an
phenols yang membantu dalam pencegahan sakit jantung dan kanser.
þ Phenols
dikatakan dapat melindungi daripada serangan sakit jantung, malah antioksidan
yang wujud bukan setakat melindungi sel-sel dan DNA daripada radikal bebas, ia
turut menghalang pembentukan bahan lemak yang boleh menyebabkan salur darah
jantung tersumbat.
þ Makan
coklat dikatakan boleh menguatkan sistem pertahanan badan serta mengurangkan
risiko jangkitan selsema dan ia mengandungi bahan seperti ubat penenang yang
menjadi penahan sakit serta meningkat tahap rasa kesihatan kerana coklat
mengeluarkan endorphins yang membuat kita rasa gembira.
þ Justeru,
coklat amat sesuai dijadikan makanan gantian semasa menjalankan aktiviti luar
seperti mengembara, mengikuti ekspedisi pendakian, bersukan serta aktiviti
rekreasi yang lain.
þ Selain
itu, coklat merupakan bekalan makanan mudah yang boleh dimakan bila-bila masa
dan di mana jua.
My Choczdelicious ~ Szj |
3 kebaikan coklat gelap (dark Choc) untuk
kesihatan
6 Sekiranya
coklat yang berwarna gelap ini di ambil dengan jumlah yang berpatutan, ia boleh
membantu seseorang untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik. Disini top5
akan menyenaraikan 3 kebaikan coklat gelap untuk kesihatan anda.
6 Mencegah
penyakit jantung- Seperti teh, coklat
pekat/gelap mengandungi flovonoid, merupakan sebatian yang berfungsi sebgai
antioksida. Flavonoid melindungi sel daripada molekul berbahaya yang disebut
radikal bebas yang dihasilkan ketika tubuh menghadam makanan atau terkena sinar
matahari atau asap. Radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan sel yang
menyebabkan penyakit jantung. Flavonoid juga menurunkan tekanan darah dan
mengurangkan kolesterol LDL (iaitu, kolesterol jahat) hingga 10 peratus.
6 Meningkatkan
mood anda- Coklat gelap merangsang pengeluaran endorfin, bahan kimia di dalam
otak yang membawa pada perasaan senang. Ia juga mengandungi bahan kimia
serotonin, yang bertindak sebagai anti-depressant (anti-tekanan)
6 Melindungi
kulit- penyelidik Jerman mendapati bahawa flavonoid dalam coklat gelap menyerap
sinar UV, yang membantu melindungi dan meningkatkan aliran darah ke kulit, dan
meningkatkan penghidratan kulit dan juga merupakan sebagai ejen awet muda.
Coklat
gelap tidak mengandungi terlalu banyak kalori. Pakar menasihatkan seseorang
mengambil tidak lebih daripada 3 auns coklat gelap setiap hari.
Sumber dari Internet ~ Szj
No comments:
Post a Comment