RESEPI ASAM PEDAS
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (kepala di belah 2)
2 biji tomato- belah 4
secekak daun kesom- agak2lah ya
2 btng bunga kantan- belah 2
2 btng serai- di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (kepala di belah 2)
2 biji tomato- belah 4
secekak daun kesom- agak2lah ya
2 btng bunga kantan- belah 2
2 btng serai- di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Bahan Kisar (blend)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
(rebus cili n blend – jadikan pes – kalau tk brape rajin guna cili giling adabi)
Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.







No comments:
Post a Comment