... hai tak lama lagi kita smua nk puasakan... pastu raya... sblm dtgnya ramadhan aper kate kita cuba try buat Biskut raya... try n error... hu3...
1. Biskut Nestum Rangup
BAHAN-BAHANNYA :-)
260 gram mentega (sy guna 250g - brand buttercup)
120 gram gula aising (lebih kurang 1 cawan)
250 gram tepung halus (atau tepung gandum - 2 cwn)
130 gram tepung jagung (lbh kurang 1 cwn)
60 gram serbuk badam (1/2 cwn) - [ sy tk ltk sbb tkder, ganti dgn nestum]
40 gram nestum biasa, dikisar (1 cwn nestum)
1 camca teh esen vanilla
120 gram gula aising (lebih kurang 1 cawan)
250 gram tepung halus (atau tepung gandum - 2 cwn)
130 gram tepung jagung (lbh kurang 1 cwn)
60 gram serbuk badam (1/2 cwn) - [ sy tk ltk sbb tkder, ganti dgn nestum]
40 gram nestum biasa, dikisar (1 cwn nestum)
1 camca teh esen vanilla
Kuning telur, untuk disapu utk hiasan n tabur Nestum kasar
secukupnya...
kalau ada kepingan badam pn best (tp masa kecik2 mama ltk
ceri merah n hijau... cantikkan)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati.
2. Masukkan tepung, tepung jagung, nestum.
3. Uli hingga jadi doh. Canai 1/2 cm ketebalannya dan terap guna acuan kegemaran.
4. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
5. Sapu kuning telur dan tabur nestum (utk hiasan suka hatilah), bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
6. Biar suam sekejap atas dulang pembakar, alih atas jaringan dan bila betul2 sejuk, simpan dalam bekas kedap udara..
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati.
2. Masukkan tepung, tepung jagung, nestum.
3. Uli hingga jadi doh. Canai 1/2 cm ketebalannya dan terap guna acuan kegemaran.
4. Alih dalam dulang pembakar. Buat hingga siap.
5. Sapu kuning telur dan tabur nestum (utk hiasan suka hatilah), bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
6. Biar suam sekejap atas dulang pembakar, alih atas jaringan dan bila betul2 sejuk, simpan dalam bekas kedap udara..
Note:
ada resepi yg letak Tepung Rose (ganti t/gandum) & Gula Merah
(ganti gula icing) blh cuba nnt...
Resepi dapat dari blog Mat Gebu....Sedap...buat satu bancuhan...
2. Biskut Nestum Rangup
Bahan-bahan ( 75-100 biji )
250gm butter
140gm gula perang
1 biji kuning telur
1 sudu kecil essen vanilla
120gm nestum yg dikisar halus
100gm tepung jagung
260gm tepung rose
HIASAN : putih telur, Nestum kasar
Cara-cara
- Pukul butter dan gula hingga
kembang.
- tak perlu terlalu
kembang. Masukkan kuning telur, esen vanilla.
- Kacau jap..lepas tuh masukkan
nestum halus, kacau lagi tepung jagung.. kacau.. dan seterusnya tepung
rose..
- masuk sikit demi sikit Adunan
doh sebaiknya dibancuh sedikit lembik (bukan la lembik sangat) kerana
apabila terdedah pd udara, adunan akan keras sikit.
- Canai adunan mengikut tebal yg
disuka.
- Terap dgn acuan pilihan.
- Sapu putih telur.. dan taburkan
bijirin nestum. Bakar pada suhu 170...selama 20 minit .atau sehingga masak
(ikut oven masing2 yer...) Selamat mencuba!
Biskut Coklat Chip Famous Amos (Home Made)
Bahan diayak :
2 1/4 cawan tepung
gandum
3 sudu kecil serbuk
koko
2 sudu besar tepung
jagung
1/2 sudu kecil soda
bikarbonate
2 sudu besar susu
tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega - suhu
bilik
150 gm gula
kastor
1/2 sudu kecil asen vanilla
1 biji kuning
telur
100 gm sebarang kekacang -
Optional
50 gm kismis hitam -
dibelah dua
1 cawan coklat chip - boleh
tambah atau kurangkan mengikut citarasa
Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula
kastor dan esen vanilla hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur
dan pukul rata.
3. Masukkan bahan-bahan
yang diayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
4. Masukkan coklat chip dan
cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
5. Sudukan adunan ke atas
dulang pembakar yang diglis mentega atau dialas dengan kertas minyak.
6. Boleh juga diuli menjadi
bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan. Susun di atas dulang pembakar.
7. PERHATIAN : Jarakkan
adunan ini anggaran 1 inci sebab bila proses pembakaran adunan akan mengembang
dan leper. 8. Bakar pada suhu 160'C selama 15-25 minit. Bergantung
kepada saiz bebola-bebola adunan anda menggunakan api atas dan
bawah. 9. Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit
baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam
bekas kedap udara.
Chocolate chip cookies
Bahan-bahan
230gm mentega-biarkan suhu
bilik
1 -1¼ cawan gula
perang-jika suka kurang manis boleh guna 1 cawan sahaja
1 cawan gula kaster
3 biji telur
½ cawan susu tepung
3 cawan tepung gandum halus
4 sudu teh baking
powder
1 cawan tepung jagung
2 sudu makan serbuk
Nescafe
2 sudu makan serbuk koko
1 sudu kecil vanilla
essence
340gm chocolate chip
115 gm kacang
walnut/pecan-cincang halus
Cara membuat
Pukul mentega dan gula
sehingga halus dan kembang.
Masukkan nescafe dan pukul
sebati.
Kemudian masukkan telur dan
pukul sebati.
Masukkan esen vanilla dan
pukul.
Ayak tepung, baking
powder,susu dan serbuk koko.
Campurkan chocolate chip
dan kacang walnut kemudian masukkan dalam adunan yang dipukul tadi. Kacau
sebati.
Ambil piping beg atau sudu
dan sudukan atas dulang yang telah disapu mentega.
Bakar 12-15 minit mengikut
saiz cookies yang dibakar.
Biskut Oat Cinta Hati
Bahan-bahan :
250 gm mentega
130 gm gula kastor
2 biji kuning telur
1/2 sudu kecil esen vanila
320 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk
penaik
130 gm oat - kisar halus
50 gm kacang gajus - kisar
halus
Pewarna merah
Hiasan :
Gula hiasan bentuk hati
Coklat masakan
Cara-cara
:
1. Pukul mentega dan gula
sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur,
pewarna dan esen vanila dan pukul sehingga sebati.
3. Ayak tepung gandum,
serbuk penaik, oat kisar dan gajus kisar.
4. Masukkan bahan yang
diayak kedalam adunan biskut dan gaul sehingga sebati dan menjadi doh yang
lembut. 5. Canai doh dan terap dengan acuan pilihan. Susun atas dulang yang
disapu dengan marjerin atau shortening.
6. Bakar dalam ketuhar
dengan suhu 180'C selama 12 - 15 minit atau sehingga masak. Sejukan. Selaraskan
masa membakar mengikut pada oven masing2 ya. 7. Hiaskan dengan coklat
masakan yang dicairkan dan letakkan gula bentuk hati ditengah2 biskut.
Biskut sebelum di bakar.
Biskut Kacang Gajus
Bahan-bahan
:
125 gm mentega
60 gm gula aising
100 gm tepung jagung
50 gm nestum - kisar halus
50 gm badam - kisar halus
100 gm tepung gandum
Hiasan :
Kacang gajus
kuning telur untuk sapuan
atas biskut
Cara-cara
:
1. Pukul mentega dan gula
aising hingga kembang. Kemudian masukkan tepung jagung, nestum dan badam. Uli
sehingga sebati. 2. Masukkan pulatempung gandum, gaul sehingga
menjadi doh. 3. Akhir sekali canai dan terap bentuk gajus. Hiaskan dengan
biji gajus dan sapu kuning telur atasnya. Bakar pada suhu 180'C selama 15-20
minit atau sehingga masak.
Biskut Choco Crunch
Bahan-bahan
:
170 gm marjerin
100 gm gula kastor
1 biji kuning telur
130 gm tepung gandum
1/4 sudu kecil serbuk
penaik
50 gm tepung jagung
2 sudu besar susu tepung
50 gm oat
20 gm sultana / kismis
hitam
80 gm koko crunch - di
ramas atau tumbuk kasar
Cawan kertas secukupnya
Hiasan :
Ceri merah
Cara-cara
:
1. Pukul marjerin dan gula
hingga kembang
2. Kemudian masukkan kuning
telur dan pukul sehingga sebati.
3. Ayak tepung gandum,
serbuk penaik, tepung jagung dan susu tepung. Kemudian gaulkan bersama oat dan
sultana/ kismis hitam.
4. Masukkan semua bahan
kering dan gaul sebati.
5. Sudukan lebih kurang 10
gm kedalam cawan kertas.
6. Kemudian hiaskan denan
ceri merah diatasnya.
7. Bakar dengan suhu 180' C
selama 15 - 20 minit atau sehingga masak. sejukkan dan simpan dalam bekas kedap
udara. Biskut sebelum di bakar
Biskut Coklat Chips
180gm
mentega/marjerin
90gm gula
castor
100gm gula
perang
1 sudu teh esen
vanila
2 biji
telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung
gandum
1 sudu teh soda
bicarbonate
1/4 sudu teh
garam
100gm coklat
chips
120gm badam cincang
Cara-cara


Biskut Susu / Milk Cookies
Bahan-bahan ( satu
adunan boleh dpt hampir 100 biji )
250grm tepung
jagung
1 tin susu pekat manis
(yang kecik jgn abiskan)
1 sudu baking
powder
butter /marjerin untuk uli
tepung
perwarna -ikut suka
Cara-cara
]
Gaulkan tepung + susu cair, Bila tepung dan susu dah sebati
tambah marjerin utk menjadi doh . Bahagian doh kepada dua bahagian - satu letak
warna merah or warna yang disukai, Bakar dlm oven 180 = 15 minit...dah
masak sejukan dulu baru alihkan dari dulang pembakar , Perhatian: Biskut nie
amat lembut dan cair didalam mulut, jadi berhati2 bila mengangkat biskut dari
dulang pembakar...pastikan sejuk betol baru alihkan..
BISKUT COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN
4 1 / 2 cawan tepung
serbaguna
2 sudu teh baking soda
2 cawan mentega,
dilembutkan
1 1 / 2 cawan padat gula
perang
1 / 2 cawan gula
putih
2 (3.4 auns) pakej vanila
puding campuran segera
4 biji
telur
2 sudu teh ekstrak vanila
4 cawan cip coklat
semisweet
2 cawan walnut cincang
(pilihan)
CARA - CARANYA.
]
Panaskan ketuhar kepada 175 darjah C.
]
Ayak tepung dan baking soda, ketepikan.
]
Dalam mangkuk besar, krim bersama mentega, gula perang, gula dan
putih dan pukul dalam campuran puding segera sehingga sebati.
]
Masukkan telur dan vanila. Kisar campuran tepung.
]
Akhir sekali, masukkan cip coklat dan kacang.
]
Cedok dengan sudu dan rata atas tray yang dah disapu sedikit minyak
]
Bakar selama 10 hingga 12 minit di dalam ketuhar yang dipanaskan.
]
Pastikan bahagian tepi harus berwarna perang keemasan, angkat dan
sejukkan. Biskut dan Coklat adalah suatu yang sinonim..
]
Kita boleh guna coklat untuk membuat biskut dan pada masa yang
lain kita boleh guna biskut untuk membuat coklat
Chocolate chip
Bahan-Bahan
1 / 2 cup Crisco dengan
mentega
1 / 2 cawan gula
Halus
1 / 4 cup brown sugar
1 butir telur
1 cawan
tepung
1 / 2 sudu teh garam
1 / 2 sdt baking soda
1 1/2 cawan coklat chips
1 / 2 cawan walnut cincang
1 sudu teh essen vanila
Cara-caranya
1. Masukkan gula
halus, gula perang, telur, dan Crisco kedalam mangkuk kemudian pukul sehingga
kembang dan kemudian masukkan essen vanila, garam, dan baking soda
2. Masukkan tepung ke dalam
adunan dan aduk semua bahan. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan walnut
cincang. Panaskan oven ke 350 darjah.
3. Gunakan sudu kecil untuk
meletakan adunan ke loyang (ungreased) dan leperkan.Ulangi proses ini sehingga
anda telah menggunakan semua adunan biskut. Letakkan loyang ke dalam oven 350
darjah selama 10 hingga 12 minit atau hingga coklat keemasan. Sejukan biskut
sebelum disimpan di balang kedap udara.- ehow
2 . Resepi chocolate chip
1 sdt.
Garam
1 sdt baking
soda
1 cawan mentega lembut
1 cawan walnut
cincang
3/4 cawan gula
perang
2 cawan coklat
semisweet
1 sdt essen
vanila
2 1/4 cawan tepung
gandum
2 biji telur





Biskut semperit (Resepi 3)
Bahan-Bahan:
200 gm marjerin
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung
jagung
1 biji kuning telur
setengah cawan gula
1 sudu esen vanila
5 biji buah ceri
Cara:
Pukul marjerin dengan gula
hingga kembang.Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan esen
vanila.Apabila semuanya dah sebati masukkan tepung gandum.Bentukkan dengan
menggunakan acuan semperit.Hias dengan ceri yang dipotong halus.
Cadangan Hidangan:
Kalau lembik tambah sedikit
tepung, kalau keras tambah marjerin.
Resepi Biskut Tart Nenas
Landak
Bahan bahan
300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor
Cara cara
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.
2. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4. Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method).
5. Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.
6. Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada permukaan nya seperti sisik ikan
7. Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8. Bakar 180c selama 15-20 minit atau sehingga cantik masaknya
# butter tu dlm suhu biasa saja
Bahan bahan
300 gm Tepung Gandum
4 sudu besar Tepung Jagung
3 sudu besar gula ising
200 gm Butter
2 kuning telor
Cara cara
1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas.
2. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu.
3. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.
4. Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method).
5. Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.
6. Masukan sedikit inti, bentuk seperti bentuk nenas , gunting pada permukaan nya seperti sisik ikan
7. Atur di atas dulang pembakar yang di sapu sedikit dengan butter
8. Bakar 180c selama 15-20 minit atau sehingga cantik masaknya
# butter tu dlm suhu biasa saja
Resepi Biskut Tart Bunga
Teratai
Bahan-bahan ( 150
biji )
325g mentega
1 cwn icing sugar
2 biji kuning telor
4 sudu besar kastard
3 sudu besar tepung jagung
1 cwn susu tepung
250gm tepung gandum - boleh di tambah jika adunan lembik
1 biji nanas di parut atau kisar dan 300g gula dimasak bersama bersama nenas untuk membuat jem
Cawan kertas kecil
Cara-cara
1. Mula - mula pukul mentega dan gula sehingga gebu kemudian masukkan telor satu persatu dan di pukul lagi.
2. Setelah itu masukkan tepung kastrad di kacau lagi kemudian susu tepung di kacau sehingga semua sebati baru la di masukkan tepung gandum.
3. Uli sehingga menjadi doh jangan terlampau lembut dohnya
4. Canai doh ikut ketebalan yang dikehendaki.Jangan terlalu tebal dan terlalu nipis.
5. Cetak dengan acuan bungai teratai.Letak jem dan masukkan dalam cawan kertas.
6. Setelah siap semuanya, bakar selama 20 atau 25 minit
325g mentega
1 cwn icing sugar
2 biji kuning telor
4 sudu besar kastard
3 sudu besar tepung jagung
1 cwn susu tepung
250gm tepung gandum - boleh di tambah jika adunan lembik
1 biji nanas di parut atau kisar dan 300g gula dimasak bersama bersama nenas untuk membuat jem
Cawan kertas kecil
Cara-cara
1. Mula - mula pukul mentega dan gula sehingga gebu kemudian masukkan telor satu persatu dan di pukul lagi.
2. Setelah itu masukkan tepung kastrad di kacau lagi kemudian susu tepung di kacau sehingga semua sebati baru la di masukkan tepung gandum.
3. Uli sehingga menjadi doh jangan terlampau lembut dohnya
4. Canai doh ikut ketebalan yang dikehendaki.Jangan terlalu tebal dan terlalu nipis.
5. Cetak dengan acuan bungai teratai.Letak jem dan masukkan dalam cawan kertas.
6. Setelah siap semuanya, bakar selama 20 atau 25 minit
Resepi Biskut Badam
Bahan-bahan:
1 biji kuning telur
180 gm mentega
180 gm tepung gandum
150 gm tepung jagung
113 gm gula aising
4 sudu besar badam kisar
Bahan Hiasan:
Kuning telur - Hirisan badam
Cara Menyediakan:
1. Putarkan mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur, tepung gandum, tepung jagung dan badam kisar kemudian uli rata hingga menjadi doh yang lembut.
3. Canai dan terap bulat atau sebarang bentuk. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan hirisan badam.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.
1 biji kuning telur
180 gm mentega
180 gm tepung gandum
150 gm tepung jagung
113 gm gula aising
4 sudu besar badam kisar
Bahan Hiasan:
Kuning telur - Hirisan badam
Cara Menyediakan:
1. Putarkan mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur, tepung gandum, tepung jagung dan badam kisar kemudian uli rata hingga menjadi doh yang lembut.
3. Canai dan terap bulat atau sebarang bentuk. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan hirisan badam.
4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.
Resepi Biskut Kacang Tanah
Bahan-bahan ( 100
biji )
1 gelas marjerin
1 gelas gula halus
1 gelas tepung gandum
2 gelas tepung jagung
1 gelas kacang tanah (dikisar)
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
1. pukul marjerin dan gula sampai kembang
2. masukkan telur. kacau hingga rata
3. masukkan tepung jagung, tepung gandum, kacang, baking powder dan esen vanila. kacau hingga sebati
4. jika adunan terlalu lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan sesuai untuk dicanai.
5. canai adunan dan terap mengikut bentuk kesukaan anda.
6. sebagai hiasan letakkan biji kacang dan sapukan kuning telur atas setiap adunan yang telah diterap.
7. bakar 180C selama 15-20 minit
1 gelas marjerin
1 gelas gula halus
1 gelas tepung gandum
2 gelas tepung jagung
1 gelas kacang tanah (dikisar)
1 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
1. pukul marjerin dan gula sampai kembang
2. masukkan telur. kacau hingga rata
3. masukkan tepung jagung, tepung gandum, kacang, baking powder dan esen vanila. kacau hingga sebati
4. jika adunan terlalu lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan sesuai untuk dicanai.
5. canai adunan dan terap mengikut bentuk kesukaan anda.
6. sebagai hiasan letakkan biji kacang dan sapukan kuning telur atas setiap adunan yang telah diterap.
7. bakar 180C selama 15-20 minit
Resepi Biskut Koko Rangup
Bahan-bahan ( saiz
acuan 21x8cm )
*50g mentega tanpa garam
*70g tepung
*15g serbuk koko
*1/8 sk serbuk kulit kayu manis
*1/4 sk baking powder
*40g gula perang
*2 cubit garam
Cara-cara
1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat.
4. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
5. Bakar selama 25-30 minit.
6. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
*50g mentega tanpa garam
*70g tepung
*15g serbuk koko
*1/8 sk serbuk kulit kayu manis
*1/4 sk baking powder
*40g gula perang
*2 cubit garam
Cara-cara
1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat.
4. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
5. Bakar selama 25-30 minit.
6. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
Biskut Makmur
Bahan-bahan ( 1
Balang saiz sederhana )
Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising
Cara-cara
1. Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
2. Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
3. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
4. Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
5. Cairkan minyak sapi
6. Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
7. Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
8. Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
9. Biskut yang suda masak, bolehlah digulingkan kedalam gula aising.
Siap untuk dimakan.
Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising
Cara-cara
1. Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
2. Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
3. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
4. Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
5. Cairkan minyak sapi
6. Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
7. Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
8. Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
9. Biskut yang suda masak, bolehlah digulingkan kedalam gula aising.
Siap untuk dimakan.
Resepi Biskut
Suji
Bahan-bahan
250 gm mentega
100 gm tepung gandum
2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm gajus, ditumbuk
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan
Cara Penyediaan
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan semua jenis tepung dan gajus. Gaul rata.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit.
6. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.
250 gm mentega
100 gm tepung gandum
2 biji kuning telur
200 gm gula halus
200 gm tepung suji
50 gm tepung jagung
50 gm gajus, ditumbuk
1 camca teh esen vanila
Sedikit garam dan buah ceri untuk hiasan
Cara Penyediaan
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan semua jenis tepung dan gajus. Gaul rata.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 10 minit.
6. Kemudian bulatkan-bulatkan adunan. Bubuh ceri di atasnya. Bakar hingga masak.
Resepi Biskut Batang Buruk
Bahan-bahan:
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
2. Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
3. Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
4. Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang.
5. Potong kecil dan goreng.
6. Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
600 gram tepung gandum
300 gram tepung beras
1 biji santan kelapa
600 gram kacang hijau
400 gram gula (kisar)
3 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Panaskan santan hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan santan.
2. Sangai kacang hijau dan buang kulit. Kisar hingga halus. Campur dengan gula dan ketepikan.
3. Gaul tepung denga santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli.
4. Canai hingga nipis dan potong ikut saiz 2cm x 3cm. gulung dan biarkan tengah-tengahnya berlubang.
5. Potong kecil dan goreng.
6. Setelah garing, angkat dan isikan bahagian tengah yang berlubang dengan campuran gula dan kacang hijau tadi.
Resepi Biskut Cornflakes Madu
Bahan-bahan ( 50-60
biji )
4 cawan Cornflakes
¼ cawan madu
¼ cawan mentega
Papercup secukupnya
Sprinkles sebagai hiasan
Ceri (sebagai hiasan - ikut suka)
Cara-cara
1. Cairkan mentega dan madu dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.
2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam mangkuk.
3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk berisi Cornflakes tadi.
4. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
5. Sudukan ke dalam papercup dan tabur sprinkles ke atasnya. Letak hirisan ceri jika suka. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.
4 cawan Cornflakes
¼ cawan madu
¼ cawan mentega
Papercup secukupnya
Sprinkles sebagai hiasan
Ceri (sebagai hiasan - ikut suka)
Cara-cara
1. Cairkan mentega dan madu dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair.
2. Cornflakes dihancurkan sedikit dan dimasukkan dalam mangkuk.
3. Campuran mentega dan madu dimasukkan ke dalam mangkuk berisi Cornflakes tadi.
4. Gaul rata hingga semua Cornflakes diselaputi dengan madu.
5. Sudukan ke dalam papercup dan tabur sprinkles ke atasnya. Letak hirisan ceri jika suka. Susun di loyang dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.
Resepi Biskut Dahlia
Bahan-bahan
3 biji merah telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 tin tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
½ sudu kecil serbuk penaik
Cara Penyediaan
Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar
3 biji merah telur
2 biji putih telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 tin tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan mentega
2 ½ cawan gula halus
½ sudu kecil serbuk penaik
Cara Penyediaan
Pukul telur bersama gula halus sampai naik. Tepung jagung dan tepung gandum digaul, masukkan mentega, serbuk penaik, telur, susu dan vanila. Uli kesemuanya sampai lembut kemudian terap. Bakar
Resepi Biskut Hazelnut
Bahan A
180 gram mentega
90 gram gula halus
1 biji kuning telur
¼ sudu kecil mentega emulco
Bahan B (ayak)
320 gram tepung gandum superfine
30 gram tepung jagung
30 gram tepung sagu
1/8 sudu kecil serbuk penaik
Bahan C
50 gram Nestle almond cluster (kisar)
50 gram biskut cheese cracker (kisar)
1 keping keju cheddar (cincang halus)
Bahan D
Kacang hazel secukupnya (bakar)
Bahan hiasan
Mangkuk kertas
Coklat putih
Sandi sugar
Penyediaan
Bahan A diputar hingga sebati dan masukkan bahan B.
Satukan bahan C dan campurkan dalam adunan tadi.
Uli hingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh, masukkan kacang hazel di tengah-tengahnya.
Bakar hingga masak dan sejukkan.
Panaskan coklat putih secara double boiler.
Celup biskut yang telah di masak ke dalam coklat putih dan letakkan ke dalam mangkuk kertas. Tabur sandi sugar di atasnya.
180 gram mentega
90 gram gula halus
1 biji kuning telur
¼ sudu kecil mentega emulco
Bahan B (ayak)
320 gram tepung gandum superfine
30 gram tepung jagung
30 gram tepung sagu
1/8 sudu kecil serbuk penaik
Bahan C
50 gram Nestle almond cluster (kisar)
50 gram biskut cheese cracker (kisar)
1 keping keju cheddar (cincang halus)
Bahan D
Kacang hazel secukupnya (bakar)
Bahan hiasan
Mangkuk kertas
Coklat putih
Sandi sugar
Penyediaan
Bahan A diputar hingga sebati dan masukkan bahan B.
Satukan bahan C dan campurkan dalam adunan tadi.
Uli hingga menjadi doh.
Bulat-bulatkan doh, masukkan kacang hazel di tengah-tengahnya.
Bakar hingga masak dan sejukkan.
Panaskan coklat putih secara double boiler.
Celup biskut yang telah di masak ke dalam coklat putih dan letakkan ke dalam mangkuk kertas. Tabur sandi sugar di atasnya.
Resepi Biskut Mazola
Bahan-Bahan:
• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
• 1 cawan minyak mazola
• 1 ½ cawan tepung gandum (diayak )
• ½ cawan tepung jagung
• ¾ cawan gula halus
• 1 cawan kacang tumbuk
• 1 sudu teh essen vanilla
• (untuk mendapatkan hasil kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar.
Bahan Untuk hiasan
• Kuning telur untuk hiasan
• Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara-Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
2. Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
3. Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
4. Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
5. Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
6. Taburkan kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
7. Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
8. Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment