As Salam, Aper kate ujung mggu ni
kita pakat2 buat kek Red Velvet...
kt bwh ni ada resepi yg di cedokkkk dr internet : (klau
tk tahu bahan2 ni, bwa resepi ni ke kdai bakery...) J
RESEPI RED VELVET
CAKE
Bahan-bahan Kek :
2 1/2 cawan
(250 gm) tepung kek * 1/2 tsp garam*
2 Tbsp (15
gm) serbuk koko* (*ayak bersama)
1/2 cawan (113 gm) butter
1 cwn
gula kastor) 2 biji telur gred A
1 tsp
asen vanilla
1 cawan (240
ml) buttermilk (resepi buttermilk : 1 Tbsp cuka masakan + 240 ml susu
segar-biarkan 10 minit sebelum digunakan)
2 Tbsp cecair
pewarna merah
1 tsp white
distilled vinegar (lina pg gn jus lemon)
1 tsp baking
soda
Cara-cara :
Pukul butter
sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
Masukkan gula
dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
Masukkan
telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
Masukkan asen
vanilla dan putar hingga sebati.
Dalam larutan
buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
Pada kelajuan
sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan
diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan
seterusnya semua tepung yang masih berbaki).
Dalam satu
mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa.
Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
Masukkan
adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu
175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar
menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama
banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan
bawah.
Setelah
masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan
kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
Seterusnya,
balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam
atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.
Bahan-bahan Cream Cheese Frosting :
1-8 oz (227
gm) krim keju, pada suhu bilik
1-8 oz (227
gm) keju Mascarpone, pada suhu bilik (boleh diganti dengan krim keju)
1 tsp asen
vanilla
1 cawan (115
gm) gula aising, diayak
1 1/2 cawan
(360 ml) whipping cream (kotak kecil 200ml)
Cara-cara :
Pukul krim
keju bersama keju Mascarpone hingga smooth.
Masukkan asen
vanilla dan gula aising dan teruskan memukul hingga smooth.
Masukkan
whipping cream sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga sebati.
Sapukan pada
kek dan hiaslah ikut kreativiti masing-masing.
No comments:
Post a Comment