Blueberi
tart/Tart Blueberi
TEKNIK membuat isian tart ini
sama seperti membuat kek keju sebenarnya. Tips membuat tart ini adalah-kulit
pai yang anda bancuh jangan terlalu kering dan terlalu basah . Pastikan
konsistensinya kulit pai yang anda bancuh adalah betul, Kulit pastrinya jangan terlalu masak ketika kali pertama
dibakar kerana nanti anda akan membakar untuk kali kedua semasa meletakkan
isiannya. Anda perlu berhati-hati ketika menyediakan meringue, jangan bercampur dengan kuning telur dan
bekas dan pemukul hendaklah bersih kerana jika ada kuning telur dan minyak
putih telur tidak akan kembang. Bakarlah seperti biasa sehingga kejunya
mengeras. Tidak perlu terlalu perang. Jika anda mahu memmbuat tart keju anda
tak perlulah meletakkan blueberry !
BAHAN-BAHAN
Kulit tart
125gm tepung halus/superfine
65gm mentega
50gm gula kaster
65gm mentega
50gm gula kaster
1 biji telur kuning
sedikit air
sedikit air
Cara membuat (cara 1)
Gaul semua sekali sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan sedikit air sehingga menjadi doh
yang lembut.
Sebaik-baiknya menggunakan food processor atau mixer.
Rehatkan sebentar dan bolehlah dibentuk dalam acuan tart/pai.
Cara membuat (cara 2)
Pukul mentega dan gula sebantar sahaja dalam 2 minit
kelajuan maksimum. Masukkan kuning telur
dan kacau sebentar. Masukkan tepung dan
sedikit air sehingga membentuk doh.
Rehatkan sebentar dalam 10 minit sebelum dibentukkan dalam acuan tart/
pai.
Meringue
3 biji putih telur
Cara Penyediaan kulit
pai
Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius, Gaulkan semua bahan sehingga boleh dikepal
dan canaikan dalam acuan pai bersaiz 5-6 cm atau saiz yang anda suka. Bakar
selama 5 minit dalam ketuhar atau separuh masak.
Cara penyediaan isian pai
Panaskan ketuhar pada suhu 180
darjah celsius. Pukul keju, gula dan
krim masam sehingga sebati.
Masukkan telur kuning dan
tepung, pukul sebati. Untuk meringue: Pukul putih telur dalam bekas yang bersih
sehingga putih telur kembang dan putih seperti kapas. Masukkan dalam adunan
keju.
Tuangkan dalam bekas kulit pai
yang dibakar tadi dan tuangkan blueberry filling di atas dan corakkan bentuk
bintang atau love. Bakar selama 10-15
minit atau sehingga isian keju menjadi set.
No comments:
Post a Comment