RESEPI ASAM PEDAS
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (kepala di belah 2)
2 biji tomato- belah 4
secekak daun kesom- agak2lah ya
2 btng bunga kantan- belah 2
2 btng serai- di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Bahan-Bahan
1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (kepala di belah 2)
2 biji tomato- belah 4
secekak daun kesom- agak2lah ya
2 btng bunga kantan- belah 2
2 btng serai- di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis
Bahan Kisar (blend)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
(rebus cili n blend – jadikan pes – kalau tk brape rajin guna cili giling adabi)
Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk (api perlahan),
tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit
minyak.
Masa menumis guna api sederhana dan
sentiasalah di kacau ya.
Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam
jawa, gaul rata dan biar mendidih.
Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum.
Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2
ya.
Biarkan mendidih lagi.
Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar
masak dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment