Monday, September 9, 2013

Jom masak Asam Pedas...

RESEPI ASAM PEDAS
Bahan-Bahan

1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong (kepala di belah 2)
2 biji tomato-                 belah 4
secekak daun kesom-   agak2lah ya
2 btng bunga kantan-    belah 2
2 btng serai-                  di ketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
Garam dan sedikit gula
minyak utk menumis

Bahan Kisar (blend)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, dibakar
1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)

1 cawan cili kisar
(rebus cili n blend – jadikan pes – kalau tk brape rajin guna cili giling adabi)


Air secukupnya -dlm 4 cwn


Cara-Cara
Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.
*    Panaskan minyak dalam periuk (api perlahan), tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
*    Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
*    Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
*    Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
*    Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
*    Biarkan mendidih lagi.
*    Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana.

*    Bila dah secukup rasa dan ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih…. ;-)



No comments:

Post a Comment