Tempe Goreng
2 pek tempe - hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
2 ulas bwg putih - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
1 biji bwg besar - potong bulat
Gula / Garam
Minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bwg putih/merah &
cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bwg besar. Goreng hingga
layu n garing... Setelah wangi dan garing, masukkan gula n sedikit garam. Gaul
rata dan Akhir sekali masukkan tempe (dan kalau nak letak ikan bilis goreng n
kacang tanah goreng pn sedap jgk). Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan
ikan bilis kekal rangup.
Paprik Ayam
Bahan-bahan
isi
ayam - goreng hingga kekuningan
3
ulas bwg putih *
5
ulas bawang merah *
1
biji bwg bsr
1
batang serai (di ketuk)
½” halia *
3
helai daun limau purut (disiat2)
2
sudu cili giling adabi
1 sd
Sos tiram (kjue tk letak)
3 sb
cili sos (ikut selera)
1
biji tomato
3
biji cili padi (diketuk) - klau nk pedas blh lbh lagi *
1
biji cili merah/hijau
Secekak
Kacang buncis
½ btg carot
Gula/garam
- secukup rasa
Cara-cara
Perap
Isi ayam dgn halia & sdikit garam, digoreng hgga kekuningan. Angkat n
toskan. Lebihan minyak blh buat utk menumis...
Blend/tumbuk
bwg putih, merah, cili api n halia, Kemudian tumis hingga kekuningan &
berbau harum (jgn sampai garing sgt). Masukkan pula cili giling. Kacau hingga
wangi n terbit minyak… lepas itu masukkan cili sos... (kalau nk berkuah
masukkan sedikit air) biarkan
seketika...
Masukkan
pula isi ayam ke dalam bahan yg telah ditumis tadi. Masukkan serai n daun limau
purut... Bwg bsr, cili merah, Tomato...
Carot, kacang buncis (kalau nk sayur2 lain pn blh jgk) putit jagung/bunga
kobis... Dll - ikut selera... Masukkan gula/garam/perasa –
(Kalau
suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. (
isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.) Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir
sekali, barulah dimasukkan sos tiram (kalau tkde pn tkper – rasa ttp sedap!!!)
**
Kak Jue - ader 2 resepi paprik ni... Yg nih color nk kuning hijau skit, ni siam
stail – ni resepi…
Bwg
putih, merah, kunyit, halia, lgkuas, cili api - blend.... pastu Tumis hingga wangi & garing... and
masukkan ayam yg di goreng separuh masak... Biar seketika, (klau nk brkuah
masuk sikit air) masukkan serai & daun limau purut... N sayur2 - Gula/garam n perasa... Yg ni tk ltk apa2
sos... Sedap jgk...
Gulai Lemak
Ketam
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg
ketam
1
helai daun kunyit, disiat (klau
tkder pn tkper)
1 ½ cawan santan (dlm
- Rm4.00)
1
keping asam gelugor
2
btg serai
2
biji cili merah/hijau
Bahan2 kisar
5
biji cili kering - rendam dlm air panas - blend
2
ulas bawang putih
5
ulas bawang merah ( @ 1 biji bwg
beasar)
1 “ kunyit hidup
1 “ Lengkuas
3
biji cili api (klau suka pedas
blh tmbh lagi)
Garam
dan gula
CARA MEMBUATNYA :-)
Bersih
ketam, potong 2.. gunting sedikit kaki2
ketam yg kecil dan ketuk sepit ketam, biar retak sikit (tp klau tk ketuk pn
tkper), Cuci bersih dan toskan.
Masuk
kan santan kedlm periuk… & masukkan bahan2 kisar… kacau sebati dgn santan… buka api (sederhana) & kacau perlahan2… bila
santan mendidih… masukkan asam keeping,
serai, daun kinyit… and then Masukkan
ketam… biarkan seketika. Kacau perlahan2… Masak hingga mendidih atas api
perlahan.
Bila
mendidih tambah garam, sedikit gula
& perasa jika suka. Masukkan cili merah/hijau… Rasa dan jika perlu tambah
garam. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan matikan api. Hidangkan panas2....
mmmmhhh yummyyy… ;-)
No comments:
Post a Comment