Tuesday, September 17, 2013

Paprik Ayam... Tempe... Gulai Ketam



















Tempe Goreng

2 pek tempe - hiris nipis dan goreng garing
3 sudu besar cili kisar
2 ulas bwg putih - tumbuk
5 ulas bwg merah - tumbuk
1 biji bwg besar - potong bulat
Gula / Garam
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bwg putih/merah & cili kisar sehingga wangi dan garing. Masukkan pula bwg besar. Goreng hingga layu n garing... Setelah wangi dan garing, masukkan gula n sedikit garam. Gaul rata dan Akhir sekali masukkan tempe (dan kalau nak letak ikan bilis goreng n kacang tanah goreng pn sedap jgk). Gaul rata dan tutup api supaya tempe dan ikan bilis kekal rangup.

Paprik Ayam

Bahan-bahan
isi ayam - goreng hingga kekuningan
3 ulas         bwg putih *
5 ulas         bawang merah  *
1 biji bwg bsr
1 batang serai (di ketuk)
½”     halia *
3 helai daun limau purut (disiat2)
2 sudu cili giling adabi
1 sd Sos tiram (kjue tk letak)
3 sb cili sos (ikut selera)
1 biji  tomato
3 biji cili padi (diketuk) - klau nk pedas blh lbh lagi *
1 biji cili merah/hijau
Secekak Kacang buncis
½ btg carot
Gula/garam - secukup rasa

Cara-cara
Perap Isi ayam dgn halia & sdikit garam, digoreng hgga kekuningan. Angkat n toskan. Lebihan minyak blh buat utk menumis...

Blend/tumbuk bwg putih, merah, cili api n halia, Kemudian tumis hingga kekuningan & berbau harum (jgn sampai garing sgt). Masukkan pula cili giling. Kacau hingga wangi n terbit minyak… lepas itu masukkan cili sos... (kalau nk berkuah masukkan sedikit air)  biarkan seketika...

Masukkan pula isi ayam ke dalam bahan yg telah ditumis tadi. Masukkan serai n daun limau purut... Bwg bsr,  cili merah, Tomato... Carot, kacang buncis (kalau nk sayur2 lain pn blh jgk) putit jagung/bunga kobis... Dll - ikut selera... Masukkan gula/garam/perasa –

(Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung) Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong bagi yg meminati seafood.)  Kacau sehingga bau & rasanya sebati. Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram (kalau tkde pn tkper – rasa ttp sedap!!!)

** Kak Jue - ader 2 resepi paprik ni... Yg nih color nk kuning hijau skit, ni siam stail – ni resepi…
Bwg putih, merah, kunyit, halia, lgkuas, cili api - blend....  pastu Tumis hingga wangi & garing... and masukkan ayam yg di goreng separuh masak... Biar seketika, (klau nk brkuah masuk sikit air) masukkan serai & daun limau purut... N sayur2 -  Gula/garam n perasa... Yg ni tk ltk apa2 sos... Sedap jgk...

Gulai Lemak Ketam
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg             ketam
1 helai         daun kunyit, disiat (klau tkder pn tkper)
1 ½ cawan   santan  (dlm - Rm4.00)
1 keping      asam gelugor
2 btg           serai
2 biji           cili merah/hijau

Bahan2 kisar
5 biji           cili kering  - rendam dlm air panas - blend
2 ulas         bawang putih
5 ulas         bawang merah ( @ 1 biji bwg beasar)
1 “               kunyit hidup
1 “               Lengkuas
3 biji           cili api (klau suka pedas blh tmbh lagi)

Garam dan gula

CARA MEMBUATNYA :-)
Bersih ketam, potong 2..  gunting sedikit kaki2 ketam yg kecil dan ketuk sepit ketam, biar retak sikit (tp klau tk ketuk pn tkper), Cuci bersih dan toskan.

Masuk kan santan kedlm periuk… & masukkan bahan2 kisar… kacau sebati dgn santan…  buka api (sederhana) & kacau perlahan2… bila santan mendidih…  masukkan asam keeping, serai, daun kinyit…  and then Masukkan ketam… biarkan seketika. Kacau perlahan2… Masak hingga mendidih atas api perlahan.


Bila mendidih tambah garam,  sedikit gula & perasa jika suka. Masukkan cili merah/hijau… Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan matikan api. Hidangkan panas2.... mmmmhhh yummyyy… ;-)


No comments:

Post a Comment