Jom, kita belek2 resepi nasi
tomato… ada masa blh kita cuba try test buat… J
NASI TOMATO
Bahan-Bahan:
5 cawan beras
- cuci dan toskan 1/2 cawan susu cair
4 biji tomato
- cincang 1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin
/minyak sapi 5 s/mb minyak
Garam secukup
rasa Air (ikut sukatan beras dalam 5
cawan gak)
daun pandan
disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
3 ulas bawang
putih - hiris 5 ulas bawang merah -
hiris
1 inci halia
- hiris 3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga
cengkih 1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum
Bunga lawang
Cara:
1. Tumis
bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga
kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan
susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih
3. Masukkan
beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker
dan biarkan masak.
4. Apabila
nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Boleh
dihidangkan bersama lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..
Ayam Masak
Merah
BAHAN-BAHAN:
1 ekor
ayam 2 biji bawang besar- dipotong
membulat
3 cm kulit
kayu manis 3 biji bunga lawang
5 biji bunga
cengkih 2 batang serai-dititik
8 sudu besar
sos tomato 6 sudu besar cili sos
3 sudu besar
gula Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN
DIKISAR:
8 biji cili
kering 5 biji bawang merah
3 biji ulas
bawang putih yang besar 3 cm halia
CARA MEMASAK :
-Semua
bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus
dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.
- Ayam
dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2
cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak . Kalau suka boleh biar sampai
garing.
-Panaskan
minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dahulu sehingga
terbit bau wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan dikisar serta serai .
Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili ,
sos tomato dan bawang besar serta kacau lagi . Masukkan gula dan garam kacau
tambah bahan jika ada yang terkurang .
-Kemudian
masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk
10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.
No comments:
Post a Comment