Tuesday, May 14, 2013

resepi NASI TOMATO


Jom, kita belek2 resepi nasi tomato… ada masa blh kita cuba try test buat… J


NASI TOMATO

Bahan-Bahan:
5 cawan beras - cuci dan toskan   1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang     1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi    5 s/mb minyak
Garam secukup rasa     Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
daun pandan disimpul or daun sup cincang

bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris    5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris     3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih     1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang

Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Boleh dihidangkan bersama lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..


Ayam Masak Merah
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam     2 biji bawang besar- dipotong membulat
3 cm kulit kayu manis    3 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih    2 batang serai-dititik
8 sudu besar sos tomato   6 sudu besar cili sos
3 sudu besar gula    Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR:
8 biji cili kering    5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar  3 cm halia

CARA MEMASAK :
-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak . Kalau suka boleh biar sampai garing.

-Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dahulu sehingga terbit bau wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan dikisar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan bawang besar serta kacau lagi . Masukkan gula dan garam kacau tambah bahan jika ada yang terkurang .


-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.

No comments:

Post a Comment