Thursday, May 16, 2013

Resepi Makaroni Bakar...

resepi ni ciptaan dr Bondaku aka MAMA (Hjh. Che Halimah), dari kecik smpai skrg (dh 43thn) mama akn masak makaroni ni tiap kali bulan puasa, raya, majlis2 @ ada mkn2 kt rmh, Mama mesti buat makaroni nih... kami sekeluarga mmg suka sgt, lbh2 lagi anandaku Aiman Syakir... jd klau free kt rmh cuba try test jgk buat makaroni ni...bukan susah pn bahan2 pn senang dpt... klau tkder pembakar, goreng pn blh... cuma tmbh sedikit cili sos... mmg sedap...!!!    (foto :: nnt kita up load - lupa dok dlm file mna satu ... :-) )

MACARONI BAKAR
Bahan-bahan
¼ kilo MACARONI (direbus hingga betul-2 empuk, rebus bersama sedikit garam/minyak masak)
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 labu bwg besar dipotong dadu  
1 biji cili merah
1 sudu makan rempah kurma
½ btg carot - di hiris halus-2 @ sayuran campur   
1 tangkai daun saderi  
Bwg goreng  
1/3 tin susu cair  
6 biji telor saiz besar
Gula / garam secukup rasa
1 mangkuk daging /ayam - yg sudah dicincang

Cara-caranya:
Panaskan 1 senduk kecil minyak masak  /  Tumis bwg merah & putih
Masukkan rempah yg dibancuh rempah dgn air  /  Masak hingga naik minyak
Masukkan ayam - gula & garam secukup rasa   /   Kacau hingga masak
Jika perlu, masukkan sedikit air
Apabila daging ayam masak, masukkan bwg besar  
Masukkan susu cair, telur dan sedikit tepung gandum dikacau sebati
Masukkan bawang goreng & daun saderi yg di cincang halus...

utk buat pencicah : (seperti pencicah Murtabak)

BAHAN-BAHAN PERLUKAN:

  • 10 ulas bawang merah (klau byk lagi best) - di hiris halus2 (nak merah guna bwg merah kecik bombay)
  • 1 cawan air 
  • 1/3  cawan cuka.
  • 3 sb gula.
  • 1 sk garam.
  • sedikit pewarna merah.
CARA-CARA PENYEDIAAN.
1. Panaskan cuka bersama satu cawan air, jangan sampai mendidih (takat 60C -70 C).
2. masukkan gula dan garam.
3. masukkan bawang dan segera matikan api dapur.
4. Masukkan sedikit pewarna merah. Sebenarnya pencicah bawang ini biasanya dibuat dengan bawang bombay yang merah. Bawang ini bila kena cuka memang menjadikan merah. Masalahnya bawang bombay jarang kita jumpa, jadi kita gunakan jer bwg merah biasa & sedikit pewarna merah. Bila sejuk masukkan dalam peti sejuk, semalaman.  Ia lebih rangup bila keadaan sejuk. (kalau kurang rasa blh tmbh cuka @ gula - ikut selera masing2)
rasanya - masam2 manis... mmg best...
Selamat mencuba. 


No comments:

Post a Comment