Asyik dok buat biskut, kek n kuih
moden jer... aper kate kita belajar buat KUIH TRADITIONAL
KELATTE Pulak... jom kita cuba try test...
...
sebenarnya tak semua kuih muih kt sini sy makan... ada yg tk pernah makan pn,
tapi ada yg sukeeeee sgt mkn… ada yg pernah buat, ada yg tk perrrrnahh pn buat,
tp yg penting kenallah kuih2 tu semua, cuma tk brapa suka dgn kemanisan kuih
tuu jer... he3!!!
Buah Peria
- Kuih ni paling suka...
suka sesgt....
Bahan-bahan Inti
:
1 cawan
kacang hijau (direndam satu malam dan direbus empuk)
gula atau
gula melaka secukup
rasa
sedikit
garam
1 helai daun
pandan
kulit :
2 cawan
tepung pulut - dicampur
1/2 cawan
tepung beras -
dicampur
3 camca besar
santan pekat
1 camca teh
air
kapur
sedikit air
untuk
menguli
pewarna
(Merah/hijau/kuning ect)
Cara
Membuatnya :
1. Sediakan
intinya. Kacang yang direbus-rebus dicampur dengan gula, garam
dan daun pandan, kacaulah sehingga kering dan likat. Sambil mengacau
inti itu rasakan manisnya. (Jika masih kurang manis tambahkan lagi sedikit
gula)
2. Apabila
cukup manisnya dan betul-betul kering angkat dan sejukkan.
3. Bila
intinya sejuk, ambil sebesar ibu kaki, bentukkan bulat memanjang lebih
kurang 6 cm.
4. Untuk
kulitnya, campurkan santan, tepung beras, air kapur dan sedikit air
sejuk kemudian ulilah sehingga menjadi adunan lembut, licin dan tak
melekat pada tangan.
5. Semasa
menambah air pada adunan mestilah berhati-hati, masukkan sedikit-sedikit supaya
adunan tidak terlebih air dan terlampau lembik. Kalau suka
bolehlah dimasukkan pewarna.
6. Ambil
adunan sebesar buah pinang, bentukkan bulat memanjang seperti buah peria
kemudian letakkan intinya di tengah-tengah.
7. Balut di
dalam daun pinang dan pulaslah supaya urat-urat atau lidi-lidi pada daun pinang
itu meninggalkan kesan berjalur-jalur pada kuih itu.
8. Jika tidak
ada daun pisang boleh juga ditekan dengan lidi pada kulit kuih itu supaya
kelihatan berjalur-jalur seperti rupa peria.
9. Kukuskan
di dalam pengukus sehingga masak.
Sagu Kelapa
paling suka... suka sesgt....
Bahan-bahan ( satu keluarga kecil )
1 cawan sagu (basuh dan
tos)
½ cawan gula
2 ½ cawan
air
½ sudu bsr sirap rose
2 helai daun
pandan
Kelapa (muda) parut digaul dengan
garam
Cara-cara
Siram sagu air & toskan.
Masak air hingga mendidih, masuk sagu kacau supaya tidak berketul & sagu
pun nampak jernih., masukkn daun pandan. Biarkan sagu betul2 masak n jernih...
Masukan gula n sirap rose, kacau hingga gula larut. Keluarkan daun
pandan. Basahkan loyang, masukkan sagu n biarkan sehingga sejuk. Bila
benar2 sejuk, potong dan terus gaulkan dengan kelapa parut.
Siap untuk dihidang.
Belbab
- Kuih ni pn suka jgk, sbb tk manis n ada ubi...
Bahan-bahan :
4 cawan tepung
beras
3/4 cawan gula
1/2 biji kelapa (diambil 2 cawan pati
santan)
2 cawan ubi keledek dipotong sebesar
jari kelingking dicelur(rebus) garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
1. Campurkan santan, tepung beras,
gula dan garam dan ditapis kemudian dipanaskan.
2. Masukkan ke dalam kualai dan
dikacau separuh masak.
3. Masukkan ubi dan kacau rata-rata.
4. Bungkus dan dikukus hingga masak.
Net Bat
- Kuih ni tk pernah mkn, tapi tahu rupanya mcmana.... bln puasa
mmg byk kuih ni...
Bahan-bahan :
10 biji telur
10 sudu
gandum(digoreng)
acuan buah hulu(baulu)
1/2 kilo
gula
2 1/2 cawan
air
5 kuntum cengkih
Cara Membuatnya :
1. Telur dipukul hingga betul-betul
kembang. 2. Ambilkan 5 senduk telur yang dipukul tadi ke dalam mangkuk
yang lain.
3. Masukkan gandum yang digoreng tadi
sedikit sahaja.
4. Kacaukan ia biar sebati hingga
menjadi pekat seperti adunan baulu.
5. Setelah betul-betul pekat,
bolehlah dimasukkan ke dalam acuan dengan menggunakan satu sudu besar.
6. Panaskan acuan itu dengan
menggunakan api di atas dan di bawah. 7. Buatlah sedemikian hingga habis
adunan.
Cara Menyira :
1. Gula dimasak dengan air dan bungan
cengkih.
2. Setelah air mendidih, masukkan cek
mek molek ke dalam air gula itu.
3. Balikkan ia supaya air gula itu
meresap
Getah Sokmo
- Kuih ni pernah mkn, tapi sesekali jer jmpa...
Bahan-bahan :
10 ketul keledek ( sederhana
besar)
1 1/2 biji
kelapa
4 biji telur
3 sudu besar tepung
gamdum
gula gula melaka
secukupnya
5 kuntum bunga cengkih
2 helai daun
pandan
Cara Membuatnya :
1. Keledek direbus sehingga empuk.
Kupas kulitnya kemudian ditumbuk lumat.
2. Kelapa diperah ambil patinya.
3. Masakkan santan, daun pandan,
telur dan cengkih sehingga keluar minayk kemudian masukkan gula atau gula
melaka, kacau rata-rata apabila hancur, masukkan ubi.
4. Tambahkan sedikit tepung gandum
supaya lebih pekat.
5. Kacau selalu supaya tidak hangus.
6. Rasalah manisnya jika kurang boleh
ditambah lagi gulanya.
7. Kacau lagi sehingga kering dan
tidak melekat pada periuk.
8. Sejukkan dalam dulang, bila sejuk
barulah dipotong.
Getas
- Kuih ni mkn, blk kg ari tu beli...
Bahan-bahan :
1 kati
gandum
2 biji telur
ayam
4 sudu besar margerin (jika hendak lebih lembut
boleh ditambah margerin)
2 sudu teh
garam
air
secukupnya
Cara Membuatnya :
1. Gandum, margerin, telur, garam,
air digaul sampai sebati dan dicanai. 2. Kemudian digunting kecil-kecil.
3. Selepas itu digoreng
Ondeh-Ondeh
- Kuih ni suka n selalu buat, senang jer...
Bahan-Bahan :
1/2 kampit tepung beras pulut
1 biji kelapa yang sederhana tua
(kelapa putih lembut)
sedikit garam
3 keping gula kabung (manisan)
kapur sireh - sebesar hujung jari
(hujung
kelingking)
6 helai daun pandan
kira-kira 20 helai daun cekuk
manis (tapi pernah ltk daun ni)
Note : nak bg lembut ltk ubi kentang
(rebus, lenyek n uli sekali dgn tepung beras pulut)
Cara Membuatnya :
1. Daun pandan
dibersihkan bersama daun cekuk manis, kemudian tumbuk dan di tambah satu cawan
air. Selepas itu ditapiskan
2. Tepung diuli
dengan air daun pandan tadi dan kapur sireh, diuli sehingga lembut. ( nak bg
lembut lg - ltk ubi kentang (rebus, lenyek n uli sekali dgn tepung beras pulut)
3. Gula kabung
(manisan) dipotong kecil, sebesar jari kelingking.
4. Kelapa
dibuang kulit hitamnya kemudian diparut memanjang supaya nampak elok. Gaul
kelapa ini dengan garam, masukkan ke dalam bekas agak dalam sedikit,
ditekan-tekan dengan belakang senduk supaya kelapa tadi nampak lebih kemas.
5. masukkan air
sejuk kira-kira separuh periuk rebus sehingga mendidih.
6. Ambilkan
tepung tadi dan dibulat-bulatkan, bubuhkan gula kabung di tengah-tengahnya.
7. Kemudian,
dibulatkan seperti buah guli lalu masukkan ke dalam air mendidih.
8. Apabila
timbul, angkat dengan senduk lalu toskan airnya dan segerelah masukkan ke dalam
bekas kelapa yang disediakan tadi.
9. Kemudian,
lenggangkan bekas kelapa itu agar bahan tadi melekat pada kelapa parut.
10. Buatlah
sehingga selesai.
Cucur
- Kuih sedap jgk, tp
kurang mkn sbb agak brminyak - kami pggl kuih piring terbang)
Bahan-bahan :
5 tin tepung beras
15 senduk gula (senduk
kecil)
1 kolel air
sejuk
2 kopi minyak
Cara Membuat :
1. Kacau tepung dengan air dan gula
sampai hancur.
2. Bila hancur dan sebati, perapkan
sekejap barulah boleh digoreng dengan api sederhana. Gorenglah dengan
menggunakan senduk kecil tadi, sebiji-sebiji sampai habis.
Butir Nangka
Kuih ni lbh kurang onde2... suka n selalu buat, senang jer... tp brsantan - kena kurangkn pngambilan... :-)
Bahan-Bahan :
1/2 kampit tepung beras
pulut
1 biji kelapa
muda
1 cawan
gula
1 biji ubi
keledek
1 cawan air perahan daun
pandan
sedikit kapur
sireh
sebesar ibu jari halia
1/2 camca teh halba, garam halus dan
air sejuk
Cara Membuatnya :
* rebus ubi keledek, lenyek n campur besama
Tepung dan diuli bersama kapur, air daun pandan dan air biasa. Ulilah biar
lembut supaya dapat dibentuk. * Jerangkan 1/2 periuk air sejuk dan dimasak
hingga mendidih, semetara itu, ambil tepung yang telah diuli tadi sebesar ibu
jari bentukkan seperti biji nangka. Masukkan satu-satu ke dalam air yang
mendidih tadi. Apabila timbul, angkat dengan senduk yang jarang dan toskan. *
Sementara itu kelapa diparut dan perah serta ambil santan kira-kira 5 gelas. .
Masukkan gula, daun pandan yang telah dibersihkan, halia yang dihiriskan
nipis, kemudian dimayang. Kemudian, masukkan halba dan garam ke dalam
santan, kemudian jeranglah di atas api sehingga mendidih. * Apabila
mendidih, diangkat dan dimasukkan biji nangka yang telah dimasak ke dalam kuah
dan balikkan hingga rata. Barulah dihidangkan untuk minuman petang.
Tepung Bungkus
Kuih ni pn best, tp tk pernah buat...
Bahan-Bahan:
1 cawan beras biasa (tepung
beras)
2 cawan santan
cair
10 keping daun pisang 4" x 2
1/2"
1/4 biji kelapa muda
diparut
1 keping gula
melaka
sedikit debu tepung beras
pulut
sedikit air
Cara Membuatnya:
1. Buat intinya dahulu :
a) Sira kelapa muda dengan gula
melaka hingga kering dan boleh digotel
b) Gotel inti kelapa bulat-bulat sebesar
ibu jari
c) Golek-golekkan inti tadi ke atas
debu pulut
2. Bancuh tepung beras dengan santan
cair, masukkan sedikit garam, kacau sehingga separuh masak.
3. Kacau jangan berhenti untuk
mengelakkan daripada berketul-ketul.
4. Untuk membungkusnya, ambil
sekeping daun pisang yang telah disediakan. Bubuh 2 sudu tepung
separuh masak tadi ke dalam daun pisang kemudian aturkan tiga biji inti dan
tutupkan dengan 2 sudu lagi tepung itu.
5. Tutupkan daun pisang ke kiri ke
kanan dan lipatkan kedua-dua hujungnya.
6. Aturkan dalam pengukus dan
kukuslah sehingga masak. Bila masak angkat dan hidangkan.
Lompat Tikam
Kuih ni pn best jgk, tp tk pernah buat... nnt nk cuba
buat!!!
Bahan-bahan :
2 cawan tepung
beras
6 cawan air sejuk
2 keping gula melaka
3 helai daun pandan (ambil patinya)
10 helai daun cekur manis (ambil
patinya)
1/2 biji kelapa (2 cawan
santan)
1 sudu makan tepung beras
Cara Membuatnya :
1. Bancuh tepung dengan iar, air daun
pandan dan air cekur manis, untuk mendapatkan warnanya.
2. Kacau di atas api sederhana
sehingga pekat dan kental, angkat dan tuangkan ke dalam dulang kecil dan
sejukkan.
3. Bancuh santan bersama tepung
beras, kacau di atas api sederhana sehingga mendidih. Masukkan setengah
sudu teh garam dan angkat. 4. Gula melaka atau manisan dimasak dengan sedikit
air, bila hancur diangkat dan disejukkan.
5. Untuk menghidangnya, potonglah
kuih lompat tikam ini kecil-kecil, masukkan ke dalam pinggan tuang
santan dan air manisan. 6. Lebih sedap lagi kalau dimakan dengan pulut
kukus yang diwaranakan (biasanya warna merah).
Pulut Bakar
Suka sgt pulut bakar…
Bahan-bahan :
2 cupak beras pulut (rendam 3-4
jam)
gula secukup rasa
1 1/2 kilo kelapa parut (ambil 2
cawan pati santan)
15 biji halba
1 sudu garam
besar
10 kuntum bungan cengkih
Cara Membuatnya :
1. Beras dikukus sampai masak.
2. Masukkan ke dalam bekas.
3. Kemudian masukkan garam, gula,
halba, bunga cengkih dan santan.
4. Dibiarkan selama 12 jam sebelum
dimasukkan ke dalam acuan bakar.
Akok
Kuih ni pn best.. tp manis n berlemak sikit…
Bahan-Bahan :
8 biji telur
itik
2 biji telur ayam
1 1/2 kati gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga
cengkih
2 helai daun pandan
1 1/2 biji kelapa
Cara Membuatnya :
1. Telur dipecahkan ke dalam satu
mangkuk dan kacau hingga hancur.
2. Kelapa diperah dan diambil santan
2 kali sahaja.
3. Gula melaka diracih-racih,
kemudian campurkan telur dengan santan, gula melaka dan tepung gandum. Kacau
dan selepas itu ditapis dengan tapisan supaya tidak berbuku-buku.
4. Daun pandan dikoyak-koyak, bunga
cengkih dimasukkan ke dalam campuran tadi, pukul dengan senduk serta kacau
campuran tadi.
5. Panaskan acuan baulu, kemudian
masukkan adunan tadi mengikut lubang baulu.
Bakarlah dengan api atas dan bawah.
KUIH LAPIS
Kuih ni best, pernah buat dulu2...
Bahan-bahan
:
2 cawan tepung
gandum
2 cawan tepung
jagung
1 cawan gula pasir
8 cawan santan kurang
pekat
1 sudu kecil
garam
Pewarna ikut kegemaran
Cara
penyediaan :
- Adunan perlu dikisar 2 kali untuk
pengisar saiz biasa. Jadi, bahagikan adunan kepada 2.
- Masukkan santan, garam dan
gula ke dalam pengisar (blander).
- Kisar seminit dan masukkan tepung
gandum dan tepung jagung.
- kisar lagi sehingga halus. Tapis
adunan.
- Bahagikan adunan kepada 2 atau tiga
warna yang disukai.
- kukus adunan tadi mengikut warna
selapis demi selapis.
- setiap lapis perlu dikukus lebih
kurang 2 minit.
- siap untuk dihidang…
Resepi Buah Rotan
Kuih ni blhlah, klau dh mula mkn sedap plk…
Bahan-bahan:
4 sudu besar
gula
1 bungkus tepung
pulut
5 biji telur
½ biji santan
kelapa
Sedikit
bijan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara
penyediaan:
Tepung gandum digaul dengan
telur.Masukkan santan dan uli hingga sebati.Apabila sudah sederhana lembut,
bulat-bulatkan sebesar guli.Golek-golek atas bijan.Goreng hingga kekuningan.
Resepi Kuih Siput
Ni mmg best, selalu buat... time raya (ni dikira kuih ke
snack!!!!
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
250 gram
marjerin
½ gelas air
1
sudu jintan manis
6 ulas bawang merah (tk ltk pn, itu suka hatilah….)
1 tangkai cili
hidup (tk ltk pn, itu suka
hatilah….)
Sedikit udang kering (tk ltk pn, itu suka hatilah….)
2 tangkai daun kari, hiris halus
Garam secukup
rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Marjerin dan air dipukul hingga
sebati. Ketepikan.Jintan manis, bawang, cili dan udang kering dikisar
halus.Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan tambahkan marjerin dan
air yangdipukul tadi.Masukkan tepung sedikit demi dedikit hingga menjadi adunan
yang lembut.Masukkan daun kari.Ambil sedikit adunan dan lenyekkan di atas acuan
kuih siput. Goreng hingga masak.
Buah Melaka Special
(ode-ode lah jgk ni…)
Bahan-Bahan:
tepung pulut (agak2 braper byk
nak buat)
air pandan
sedikit garam
sedikit air
kapur
1 ketul ubi keledek bersiaz kecil
gula kabung/melaka dipotong kecil
kelapa parut (putih)
Cara:
1. Bancuh tepung pulut bersama air
pandan, air kapur dan sedikit garam.
2. Masukkan ubi rebus yang telah
direbus dan dilecek ke dalam bancuhan tepung.
3. Pastikan bancuhan tidak terlalu
kering atau terlalu lembab.
4. Bentukkan bulat-bulat mengikut
kesukaan anda.
5. Masukkan gula melaka yang telah
dipotong tadi ke dalam tepung dan bentukkan bulat.
6. Pastikan air mendidih sebelum
anda masukkan buah melaka tadi. Apabila ia timbul, bolehlah diangkat dan terus
masukkan ke dalam mangkuk yang berisi kelapa parut.
Muffin Pisang
Ni mmg best, ... time raya (ni dikira kuih ke snack!!!!
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung
¾ gula castor
1 cawan butter (yg sudah dicairkan)
4 biji pisang (yg sudah
masak)
1 biji telur
besar
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonat soda
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk cinnamon (kayu
manis)
Cara:
ayak tepung, bicarbonat soda, baking
powder, garam dan cinnamon.
Di dalam mangkuk yang lain, lenyekkan
pisang dan masukkan telur, gula dan butter.
Pukul hingga sebati, dan masukkan
adunan kering dan masukkan perlahan-lahan hingga sebati.
Masukkan 3/4 adunan ke dalam muffin
cup. Kuih ini akan mengembang. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah
celcius dalam 20 minit.
Cadangan
Hidangan: Ianya sesuai dimakan pada waktu petang dan dihidangkan bersama
teh o panas.
Apam Gula Hangus
Ni kuih kegemaran anak2...
Bahan-Bahan:
3 gelas gula
pasir
3 biji
telur
4 gelas tepung
gandum
3 camca brsar susu tepung ( dibancuh
bersama air dan jadikan 1 gelas)
3 camca kecil soda bikarbonat
Cara:
Satu gelas
gula dihanguskan kemudian masukkan segelas air. Masak hingga menjadi satu gelas
air gula hangus. Telur dipukul bersama baki gula tadi hingga kembang. Masukkan
tepung yang telah diayak bersama soda berselang-seli dengan air gula hangus,
akhir sekali masukkan susu. Sapu mentega pada loyang dan kukuslah lebih kurang
45 minit.
Apam Pisang
Bahan-Bahan:
4 biji
telur
1 cawan
gula
6 biji pisang
masak
2 cawan tepung
gandum
1 camca kecil soda
bikarbonat
1 camca kecil baking powder
Secubit garam
Cara:
Pisang dilenyek hingga hancur
kemudian masukkan soda, kacau hingga rata. Telur dan gula dipukul hingga
kembang, masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder. Gaul hingga
rata kemudian masukkan pisang tadi dan garam. Kukus hingga masak lebih kurang
45 minit.
Roti Jala
Yg ni pn best… tp tk braper rajin skit nk buat
Bahan-Bahan:
1 kilo tepung
gandum
2 biji telor
ayam
1 tin susu cair
Carnation
1 sudu marjerin (sy guna buttercup)
Sedikit
garam
Setitik pewarna kuning
**lain-lain: acuan roti
jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar
sangat kecik2 jer (tebuk dgn paku 3 – 4 lubang
jer, klau byk sgt susah nk control… )
Cara:
·
Bancuh tepung bersama susu cair/garam/pewarna/mentega dan telur.
·
Akhir sekali blender tepung yang telah dibancuh tadi supaya ianya
tidak bergentel dan senang untuk dilayang .
·
Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya
semua adunan sekata. Tapis adunan...
·
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak, kalau dah panas, terus
mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
·
Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak
payah terbalikkan. Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan.
·
Mostly . Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan
air. Sambil2 tu, mari kita masak kari ayam.
·
kemudian layangkan tepung yang telah cair. Kemudian setelah
selesai angkat lipatkan segi empat atau segi tiga.
Kari Ayam
Bahan-2
·
7 ketul ayam
(dibersihkan dan dibasuh
dengan tepung gandum, biasa sy guna dada ayam jer, senang nk potong kecik2)
·
4 biji bawang kecil
·
2 biji bawang
putih
·
1 inci halia
·
sejemput asam
jawa
·
2 sudu serbuk
kari
·
1/2 sudu serbuk kunyit
·
2 sudu lada
boh
·
1 biji
kentang
·
1 btg lada hidup
·
4 cawan santan
pekat
·
2 cawan minyak untuk
menumis
·
sedikit garam/gula
·
sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
Cara-cara
Tumis bawang merah, bawang putih
& halia yang dah ditumbuk. Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, serbuk
kunyit... kacau sebentar dan masukkan ayam. Masukkan santan, kentang, lada
hidup, kayu kayan tadi & garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia.
1set = RM45
1kg Roti Jala (45-47 biji) = RM15
Kari Ayam +(Ubi kentang + Carrot) = RM30
* Lebihan kuah kari ayam dan isinya
sekali.
Karipap
Yg ni pn best…
Bahan-bahan untuk doh:
½ kg tepung gandum
1 sudu besar minyak masak (yang
telah dipanaskan)
Air garam
(suam)
Bahan-bahan untuk inti:
4-5 biji ubi kentang
(dipotong dadu) Ayam/Daging
(dipotong dadu/dicincang halus)
Bahan A:
5 tangkai cili kering (dikisar)
1-2 sudu besar jintan manis
(dikisar)
1-2 sudu besar lada hitam (dikisar)
2 kuntum lawang (dikisar)
5 kuntun bunga cengkih (dikisar)
1-2 inci halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
Garam,gula dan MSG secukup rasa
Cara:
Untuk membuat doh:
Uli tepung dengan air garam
(suam),tambahkan sesudu minyak masak yang telah dipanaskan.Setelah siap
diuli,ketepikan.
Untuk membuat inti:
Kisar semua
bahan-bahan A , Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan yang telah
dikisar... Masukkan kentang dan ayam/daging yang telah dipotong dadu , Masukkan
garam,gula dan MSG secukup rasa
Setelah inti
hampir kering,masukkan daun kari. , Masak sehingga kering
Cadangan
Hidangan:
Resepi ini
untuk lebih kurang 20 biji karipap (saiz sederhana)
Tambahan:
Sewaktu
membuat doh, minyak masak yang ditambah mestilah dalam keadaan panas.Ini adalah
untuk merangupkan karipap.Boleh juga diganti dengan marjerin.
Daun kari
juga boleh diganti dengan daun sup.
Popiah
Yg ni lg best… time rajin slalu buat
Bahan-bahan
( 30 biji )
30 keping kulit
popiah
sebiji lobak merah(carrot)
sebiji ubi sengkuang (besar
penumbuk)
6 ekor udang hidup (saizL) @ udang
kering
sedikit garam (option)
untuk
sosnya:
2 sudu besar cili kering (yang telah
dikisar)
3 sudu besar sos cili
gula secukup
rasa
garam secukup
rasa
sedikit perahan air limau nipis (klau
tkder - blh jgk ltk sdikit cuka)
untuk hiasan:
sedikit daun bawang dan bawang goreng
Cara-cara
keluarkan
kulit popiah dari peti sejuk beku dan dibalut kain tuala basah(supaya tidak
kering), lobak merah dan ubi sengkuang dipotong memanjang (dimayang halus),
udang hidup di goreng garing dan ditumbuk @ udang kering ditumbuk setelah
dibasuh bersih. semua bahan inti di gaul rata dan ditambah sedikit garam
untuk sosnya:
semua bahan
dimasak didalam periuk tanpa minyak...bahan sentiasa dikacau supaya tidak
hangit. pastu boleh ar mula buat gulungan..bila dah siap,goreng dengan api yang
kecil.bila dah siap,boleh ar sapu sosnya n hias dan siap untuk dihidangkan....
rasa sekali nak lagi tau....best sangat...
Kuih Bakar
Pandan
Makan jgk tp sesekali jer - lemak sikit
250ml
air
6 helai daun
pandan (di blend bersama n tapis)
1 cwn
gula
2 cwn tepung
200ml santan
pekat
250ml air
3 biji telur
B
2 sudu besar
mentega (dicairkan)
½ tsp
garam
1/4tsp
pewarna hijau apple
Sedikit bijan
Cara-cara
Sebatikan
semua bahan, kacau dgn whisk hingga rata n tapis. Leser acuan dgn mentega dan
panaskan dalam oven skjb pd suhu 180c. Kluarkan acauan dan tuangkan adunan
tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak n kekuningan.
Sejukkan sebelum di potong.
Siap, Selamat mencuba
resepi-resepi di atas… tk cuba tak tahu… Cuba try test n error… ok J
Bagus blog ni. Nanti saya datang lagi
ReplyDeletethanks Tiger... ada masa snggahlah sini... ;-)
ReplyDelete