Bahan-bahan: A (utk 2 adunan)
4 – cawan tepung gandung (serbaguna)
2 - cawan serbuk koko
2 – sudu teh serbuk soda bikabonat
1 – sudu teh garam halus
Bahan-bahan B :
2 - cawan gula Kastor
2 - cawan minyak masak
1 – tin susu pekat (FnN)
4 – biji telor (3biji - Gred A+ )
Bahan-bahan C :
2 – cawan ais + 1 sudu kecil chocolate emulco (kalau tk ada emulco pn tak apa)
Cara-cara :
- Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan2 A (diayak brsama). Gaul hingga sebati.
- Dalam mangkuk yang lain, masukkan bahan2 B dan pukul sebati (guna mixer). Masukkan bahan B ke dalam mangkuk bahan2 A sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan. Kemudian tingkatkan speed dan putar hingga sebati.
- Masukkan bahan C (campuran ais + emulco) dan putar sebati lagi. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius selama 5minit.
- Masukkan adunan ke dalam papper cup . Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit bergantung kepada oven masing-masing. Sama jugak jika anda mengukus... Kukus hgga masak
- Kalau membakar adunan di dalam loyang (Sapukan acuan kek bulat/bersegi berukur 9inci dengan mentega), bakar pada suhu 175 C selama 45 minit atau sehingga masak. (bergantung kepada oven masing-masing).
- Sama jugak jika anda mengukus... Kukus selama 45minit (sehingga masak) - Panaskan air terlebih dahulu)
Satu adunan kek ini boleh menghasilkan banyak cupcakes & menghasilkan 2 biji kek coklat .
** Boleh hiaskan dgn coklat rice @
Marble Kek
Bahan-bahan
1 cwn gula 1 ½ cwn tepung halus/ tepung kek (superfine)
250gm mentega 3 biji telur
1 sudu teh baking powder 5 sudu beasar susu (pekat)
1 sudu kecil esen vanila 3 sudu teh serbuk koko
1 sudu kecil chocolate emulco
Cara-cara membuat
- Sapukan acuan kek bulat/bersegi berukur 9inci dengan mentega. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celsius selama 5minit.
- Pukul mentega sehingga gebu dan kembang (Putih).
- Masukkan telur satu persatu. Kacau sebati.
- Sediakan bekas untuk adunan gandum, b/powder & ayak.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan kek. Kacau sebati. Masukkan susu, kacau lagi. Ambil ½ adunan kek dan campurkan dengan serbuk koko dan ½ adunan lg dicmpur dgn esen vanila. Kemudian, selang-selikan adunan kek dengan adunan yang telah dicampurkan dengan coklat ketika menuang dalam acuan. Bakar kek selama 40-45 minit (180c) atau apabila dicucuk dengan pencucuk kek ia tidak melekat.
- Satu nasihat untuk mendapat kek butter yg cantik dan elok, jangan memutar adunan kek terlalu lama.
- tips untuk tahu kek dah masak ialah bila adunan dah mula merenggang dari tepi loyang. Jika sudah, boleh keluarkan loyang dan tutup api oven. Jika belum renggang, tambah masa membakar 5-10 minit.
- Sejukkan selama 30 minit. Kemudian boleh keluarkan kek dari loyang.
- Butter Cake sedap dimakan sehari selepas dibakar. Masa ni kek akan menjadi lebih gebu dan lembab.
Kek Gula Hangus
Bahan:-
1 cawan gula 1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat manis
2 camca teh soda bikarbonat 4 biji telor
2 camca besar mentega
Cara membuatnya:
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
Cara membuat
Bahan:-
1 cawan gula 1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat manis
2 camca teh soda bikarbonat 4 biji telor
2 camca besar mentega
Cara membuatnya:
- 1 cwn gula dihanguskan. Setelah gula hangus, masukkan 1 cwn air panas. Kena masuk perlahan2 pasal dia akanmembuih.
- Masukkan juga 2 sudu besar butter. Masak sehingga butter cair & sejukkan seketika.
- 4 biji telur dibancuh sehingga kembang & campurkan 1 cwn susu pekat & sebatikan.
- Masukkan 1 cwn tepung + 2 sudu kecil soda bikarbonat & digaul rata.
- Dimasukkan dlm bekas + campurkan dgn bancuhan gula hangus tadi.
- Dibiarkan selama 3 hingga 4 jam utk sarangnya menjadi.
- Selepas 3/4 jam barule dibakar 180C selama 1 jam. kalu direndam kurang dr 3 jam, sarangnya kurang le menjadi.
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
- 1 cawan mentega
- ¾ cawan gula kastor
- 3 biji telur
- ¼ cawan susu pekat
- ¼ cawan serikaya
- 1½ cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar koko
- 1 sudu kecil vanila
- Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
Cara membuat
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
- Bila sebati, bahagikan kepada 7.
- Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
- Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
- Tutup dgn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
Pelbagai Topping Coklat
Topping Coklat 1
Bahan-bahan:
2 sudu marjerin 3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko 4 sudu besar susu pekat
Cara-cara'y:
1.Masak cara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..
Topping Coklat 2
Bahan-bahan:
150gram coklat masakan 35gram susu cair
1sudu kecil butter
Cara-cara:
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..
Topping Coklat 3
Bahan-bahan:
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara:
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..
Topping Coklat 4
Bahan-bahan:
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil) 1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream gula halus secukup rasa (optional)
Cara-cara:
1.Cairkan coklat secara double-boiler
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream..Kacau sehingga sebati..
3.Curahkan atas kek..
Topping Coklat 5
Bahan-bahan:
1/2 bar coklat masakan 2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus Esen vanilla beberapa titik
Cara-cara:
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..
Topping Coklat 6
Bahan-bahan:
200gram coklat masakan 2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas
Cara-cara:
1.Masak secara double boiler
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk..
Topping Coklat 7
CHOCOLATE GANACHE:
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)
Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair. Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek. Cara membuat Red Velvet Cupcakes & Cream Cheese frostings.
(Resepi topping di cedok dr Blog/internet - TQVM)
No comments:
Post a Comment