Ikan Bawal Sweet Sour
2 ekor ikan bawal - saiz sederhana
Bahan bahannya:
1 biji Bawang besar
4 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1/2 " Halia
2 sd bsr - Cili giling (adabi @ blh buat sendiri - rebus cili kering, blend n buat pes)
1sd Sos tomato
2sd Sos cili
1 biji buah Tomato
1 biji buah Tomato
Gula, Garam secukup rasa
Hiasan:
Nenas, Daun sup/bwg & cili merah
Ikan bawal dilumur dgn sdikit garam, halia & bwg putih - digoreng kekuningan.
Bawang merah, bawang putih, halia di blend dan di tumis sehingga naik bau, dimasukkan cili kisar. Goreng hingga naik minyak. Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan gula secukup rasa. masukkan sedikit air, jika agak pekat. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris, buah tomato yang dipotong kecil dan nenas. dah siap tabur daun sup / bwg & cili merah.
Pucuk Paku Tumis
Belacan
Bahan-bahan
1 ikat pucuk paku segar
1 tangkai cili merah* (kalau suka pedas ltk 3 biji cili api)
4 ulas bwng
merah*
2 ulas bwg putih*
1 sudu makan
belacan*
2 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
gula/garam - perasa
secukup rasa
cili merah / tomato...
Cara-cara
Bersih / toskan & potong pucuk paku mengikut citarasa,
Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga
hampir lumat, tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau
hingga naik bau atau sedikit kekuningan.. Masukkan kicap manis, sos tiram, (gula garam dan perasa - sedikit jer sbb dh ada kicap n sos tiram). Kacau jap
then masukkan pucuk paku. Gaul rata dan kacau sehingga masak (jgn terlampau
masak, nnt layu n tak sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu, leh bubuh sedikit air dan bila
kuah dah mendidih padamkan api... taburkan cili merah n tomato.
siap... :-)
No comments:
Post a Comment