Tuesday, July 30, 2013

Juadah ~ Ramadhan ke 19...

Ikan Bawal Sweet Sour

2 ekor ikan bawal -  saiz sederhana

Bahan bahannya:
1 biji    Bawang besar  
4 ulas  Bawang merah
2 ulas  Bawang putih
1/2 "       Halia   
2 sd bsr - Cili giling (adabi @ blh buat sendiri - rebus cili kering, blend n buat pes)
1sd       Sos tomato
2sd      Sos cili   
1 biji   buah Tomato
Gula, Garam secukup rasa

Hiasan:
Nenas, Daun sup/bwg & cili merah 

Ikan bawal dilumur dgn sdikit garam, halia & bwg putih - digoreng kekuningan.
  
Bawang merah, bawang putih, halia di blend dan di tumis sehingga naik bau, dimasukkan cili kisar.  Goreng hingga naik minyak.  Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan gula secukup rasa.  masukkan sedikit air,  jika agak pekat.  Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris, buah tomato yang dipotong kecil dan nenas. dah siap tabur daun sup / bwg & cili merah. 


Pucuk Paku Tumis Belacan
Bahan-bahan 
1 ikat pucuk paku segar  

1 tangkai cili merah*  (kalau suka pedas ltk 3 biji cili api)
4 ulas bwng merah* 
2 ulas bwg putih*
1 sudu makan belacan*  
2 sudu kicap manis
1 sudu sos tiram
gula/garam - perasa secukup rasa

cili merah / tomato...

Cara-cara
Bersih / toskan & potong pucuk paku mengikut citarasa, 

Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat, tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan.. Masukkan kicap manis, sos tiram, (gula garam dan perasa - sedikit jer sbb dh ada kicap n sos tiram). Kacau jap then masukkan pucuk paku. Gaul rata dan kacau sehingga masak (jgn terlampau masak, nnt layu n tak sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu, leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api... taburkan cili merah n tomato.

siap... :-)

No comments:

Post a Comment