Friday, July 19, 2013

Resepi Sayur-sayuran...

RESEPI PERIA GORENG
Bahan-bahan
1 biji peria panjang
1 biji cili merah (dipotong serong)
1 biji telur
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
2 biji cili merah (ditumbuk/dikisar)
2 sudu makan udang kering (ditumbuk/dikisar)
1/2 kiub ikan bilis
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara
Peria dibelah dua, buang biji dan dihiris nipis. Rendam peria dengan air garam. (Saya masukkan 3-4 sudu kecil garam ke dalam air dan rendam selama 20minit.Tujuannya untuk mengurangkan pahit buah peria).Bilas dengan air biasa, kemudian toskan.
Tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
Kemudian masukkan peria ke dalam kuali.Kacau sebentar
Masukkan telur (yang telah dipukul sedikit dengan garfu).Kacau lagi.
Masukkan kiub ikan bilis.Kacau sebentar sehingga peria sedikit layu.
Akhir sekali masukkan cili merah, kacau sebentar.Tutup api.Dah siap.SELAMAT MENCUBA

Kacang Buncis Goreng
Bahan-Bahan:
8-10 batang kacang buncis ( potong serong )
1-2 ulas bawang putih ( diketuk )
Sedikit karot ( potong cam btg mancis )
1 biji cili merah ( potong serong )
Sedikit udang segar
Garam & perasa
Minyak

Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan udang.Kacau sekejap
Masukkan semua sayuran. Kacau lagi
Sesuaikan rasa.Dah siap

Kacang Panjang Tumis Telur

Bahan-bahan :
sedikit kacang panjang (dihiris)
sedikit lobak merah (dihiris)
2 biji bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sdt udang kering
1 biji telur
1 sb kicap manis
1 sb sos tiram
minyak utk menumis


Cara-cara : Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk dan udang kering hingga terbit bau. Masukkan sos tiram dan telur. Kacau 10 saat. Masukkan kacang panjang dan lobak merah. Gaulkan dan akhir sekali masukkan kicap. (jika kurang masin boleh tambah kicap masin atau garam).


Sayur Pucuk Labu

Bahan-bahannya:
1 ikat pucuk labu - disiang
1 ekor ikan kembung rebus- ditumbuk
1 biji ubi keledek- dikikis dan dipotong
3 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1 biji cili hidup - dipotong kecil
6 ulas bawang merah- dimayang nipis-nipis
Garam secukupnya

Cara
Masukkan santan cair, ubi keledek, pucuk labu masak hingga ubi keledek lembut.
Masukkan santan pekat, garam, ikan dan bawang merah.
Masukkan cili, kacau dan biarkan mendidih.
Boleh dihidangkan.

Kacang Botol Goreng  Pedas

Bahan-bahan
Kacang botol anggaran 2 genggam
1 biji        Bawang besar
3 ulas      Bawang putih
2 sd         Cili kering segenggam (agak2 suka pedas camne)
½ “           Halia  (tk ltk pn tkper)
1 sd bsr   Udang  kering
1 sd kck - Sos tiram
Sekeping tauhu
Sedikit  udang basah (agak2lah nk byk pn blh)
gula, garam – secukup rasa

Cara-cara
Kisar semua bahan diatas termasuk udang kering, - Sampai lumat halus… Tumiskan dalam minyak panas, tambah air sikit, tumis sampai cili masak kalau tak, tak sedap ~ masukkan udang,  
Potong tauhu dalam bentuk dadu, dan campak dlm tumisan tadi.
Masukkan sedikit sos tiram, gula & garam. Masukkan kacang botol yg telah dipotong nipis2. Gaul merata lebih kurang 2 minit dan dah boleh angkat, siap! senang & sedap. Makan dgn nasi panas2 brsama telur dadar…

No comments:

Post a Comment