RESEPI PERIA GORENG
Bahan-bahan
1
biji peria panjang
1
biji cili merah (dipotong serong)
1
biji telur
3
ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
2 biji
cili merah (ditumbuk/dikisar)
2
sudu makan udang kering (ditumbuk/dikisar)
1/2
kiub ikan bilis
Garam
Minyak
untuk menumis
Cara-cara
Peria
dibelah dua, buang biji dan dihiris nipis. Rendam peria dengan air garam. (Saya
masukkan 3-4 sudu kecil garam ke dalam air dan rendam selama 20minit.Tujuannya
untuk mengurangkan pahit buah peria).Bilas dengan air biasa, kemudian toskan.
Tumis
bahan-bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
Kemudian
masukkan peria ke dalam kuali.Kacau sebentar
Masukkan
telur (yang telah dipukul sedikit dengan garfu).Kacau lagi.
Masukkan
kiub ikan bilis.Kacau sebentar sehingga peria sedikit layu.
Akhir
sekali masukkan cili merah, kacau sebentar.Tutup api.Dah siap.SELAMAT MENCUBA
Kacang Buncis Goreng
Bahan-Bahan:
8-10
batang kacang buncis ( potong serong )
1-2
ulas bawang putih ( diketuk )
Sedikit
karot ( potong cam btg mancis )
1
biji cili merah ( potong serong )
Sedikit
udang segar
Garam
& perasa
Minyak
Cara-Cara:
Panaskan
minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan udang.Kacau sekejap
Masukkan
semua sayuran. Kacau lagi
Sesuaikan
rasa.Dah siap
Kacang Panjang Tumis Telur
Bahan-bahan
:
sedikit
kacang panjang (dihiris)
sedikit
lobak merah (dihiris)
2
biji bawang merah (ditumbuk)
1
ulas bawang putih (ditumbuk)
1
sdt udang kering
1
biji telur
1 sb
kicap manis
1 sb
sos tiram
minyak
utk menumis
Cara-cara
:
Panaskan minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk dan udang kering hingga
terbit bau. Masukkan sos tiram dan telur. Kacau 10 saat. Masukkan kacang
panjang dan lobak merah. Gaulkan dan akhir sekali masukkan kicap. (jika kurang
masin boleh tambah kicap masin atau garam).
Sayur Pucuk Labu
Bahan-bahannya:
1 ikat pucuk labu
- disiang
1 ekor ikan
kembung rebus- ditumbuk
1 biji ubi
keledek- dikikis dan dipotong
3 cawan pati
santan
2 cawan santan
cair
1 biji cili hidup
- dipotong kecil
6 ulas bawang
merah- dimayang nipis-nipis
Garam secukupnya
Cara
Masukkan santan
cair, ubi keledek, pucuk labu masak hingga ubi keledek lembut.
Masukkan santan
pekat, garam, ikan dan bawang merah.
Masukkan cili,
kacau dan biarkan mendidih.
Boleh dihidangkan.
Kacang Botol
Goreng Pedas
Bahan-bahan
Kacang
botol anggaran 2 genggam
1
biji Bawang besar
3
ulas Bawang putih
2
sd Cili kering segenggam (agak2
suka pedas camne)
½
“ Halia (tk ltk pn tkper)
1
sd bsr Udang kering
1
sd kck - Sos tiram
Sekeping
tauhu
Sedikit
udang basah (agak2lah nk byk pn blh)
gula,
garam – secukup rasa
Cara-cara
Kisar
semua bahan diatas termasuk udang kering, - Sampai lumat halus… Tumiskan dalam
minyak panas, tambah air sikit, tumis sampai cili masak kalau tak, tak sedap ~
masukkan udang,
Potong
tauhu dalam bentuk dadu, dan campak dlm tumisan tadi.
Masukkan
sedikit sos tiram, gula & garam. Masukkan kacang botol yg telah dipotong
nipis2. Gaul merata lebih kurang 2 minit dan dah boleh angkat, siap! senang
& sedap. Makan dgn nasi panas2 brsama telur dadar…
No comments:
Post a Comment