Resepi Nasi Ayam Penyet
1 ekor ayam
1 keping tempe (
dalam peket )
4 keping
tauhu
Tepung beras (
anggaran utk tabur pada ayam, tempe dan tauhu goreng )
Ulam2 ( saya
guna kobis, kacang panjang, timun dll )
Bahan kisar
1 sudu makan
ketumbar biji
1 sudu teh
jintan kasar
1 sudu teh
jintan halus
1 sudu teh lada
putih
1 sudu teh
serbuk kari
1 sudu teh
serbuk kunyit
2 biji bawang
besar
4 ulas bawang
putih
1 inci halia
1 kiub ayam
( bahan kisar
ini agak banyak dan nanti akan di gunakan utk memerap ayam, tempe, tauhu dan
digunakan untuk membuat serdak @ kremes )
Cara Penyediaaan
1. Kisar bahan2
di atas bersama 1/2 cawan air, garam, gula dan bahan perasa/kiub ayam yang
dihancurkan.
2. Kemudian
perap bahan kisar bersama bhgn ayam yg telah di cuci dan di bersihkan.
3. Simpan dan
perap ayam dalam peti sejuk beberapa jam sebelum di goreng.
4. Untuk
menggoreng ayam, taburkan sedikit tepung beras pada ayam yang telah perap tadi
kemudian goreng ayam seperti biasa.
5. Untuk tauhu,
potong dua melintang, kemudian gaulkan dengan lebihan rempah perapan ayam tadi,
masa nak mengoreng taburkan sedikit tepung beras dan lumur hingga rata.
kemudian barulah di goreng seperti biasa.
6. Untuk tempe,
potong 4 dan belah dua melintang, kemudian gaulkan dgn lebihan rempah perapan
ayam. Masa mengoreng boleh tabur dengan sedikit tepung beras dan goreng seperti
biasa.
Untuk sup
Bahagian kaki,
kepak, leher, tulang rusuk ( dipotong2 )
Untuk Tumisan
3 ulas bawang
putih ( di tumbuk )
3 ulas bawang
merah ( di hiris )
1 biji bawang
besar saiz kecil ( ditumbuk )
1 inci halia (
di ketuk kasar/ ditumbuk halus
1/2 sudu makan
lada putih ( ditumbuk )
rempah 3 sekawan
secukupnya ( kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga )
1 sudu makan
rempah sup serbuk/ rempah bunjut
garam secukupnya
sedikit perasa/
kiub ayam – jika suka
air secukupnya
untuk kuah
minyak untuk
menumis
daun bawang/
daun sup ( bahan tabur )
Cara membuatnya
1. Tumis rempah
3 sekawan serta bahan2 hiris/tumbuk hingga wangi kemudian masukkan ayam, rempah
bunjut dan air.
2. Masak hingga
ayam empuk, masukkan garam dan kiub ayam, sesuaikan rasa, bolehlah di tutup
api….
Untuk Sambal
5-6 biji cili
merah
secekak kecil
cili padi ( boleh kurang jika tak suka pedas )
3 biji buah
tomato – saya guna saiz besar
belacan bakar (
anggaran 1 1/2 inci )
1 sudu makan
garam
2 sudu makan
gula
1 -2 biji limau
kasturi- ambil jusnya
Cara membuatnya
1. Kisar semua
bahan diatas bersama sedikit air masak.
2. Sesuaikan
rasa garam dan gulanya – bolehlah terus dihidangkan!!
Bahan Serdak @
kremes
1 biji telur
ayam
1 cawan
air
2 1/2 sudu
penuh tepung beras
sedikit rempah
perapan ayam tadi
sedikit garam
Cara membuatnya
1. Satukan dan
kacau hingga sebati bahan2 diatas. Kalau bancuhan agak pekat tambah lagi
sedikit air….
2. Panaskan
minyak ( banyak ) dalam kuali….
3. Bila minyak
dah panas… masukkan sesenduk kecil dan spread/tebar kan bancuhan tepung dalam
minyak.
4. Cepat2 kacau
dan goreng hingga kekuningan dan garing ( cruncy ).
5. Angkat
menggunakan tos… dan buat hingga habis…
………
Untuk menghidang
Hidangkan nasi,
tempe dan tauhu goreng, ayam goreng, ulam dan sup ( dalam mangkuk kecil ).
Serdak @ kremes tu di taburkan kat atas ayam dan tempe/tauhu….. dan bolehlah
menjamu selera….
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
NASI AYAM IPOH
Bahan Utk Nasi
4 cwn beras
4 1/2 cwn air
rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang
putih*
3 helai batang
daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar
minyak bijan
2 sudu besar sos
tiram
2 helai daun
pandan
4 sudu mentega ~
k.nor guna minyak bunga
Cara2:
Mula2 buat air
rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan
serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih,
masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam
tadi dan toskan.
Method Untuk
Nasi
Mula2 masukkan
majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg
telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan.
bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,
kemudian masukkan beras, sedikit garam/gula dan air rebusan ayam. biarkan
hingga nasik masak.
**********************************************************************************
Bahan Untuk Ayam
1 ekor ayam
3 biji bawang
putih*
1 inci halia*
3 sudu besar
kicap lemak manis
2 sudu besar sos
tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar
madu ( kalau tak dek pun tak pe)
Method Untuk
Ayam
Ayam yg telah di
toskan tadi di masukkan kedalam satu bekas besar. masukkan bahan* yg telah di
blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam
diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn
goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat
terus.
**********************************************************************
Bahan Untuk Sup
air secukupnya
4 bawang putih
diketuk
3 inci halia di
hiris
3 helai batang
bawang
1 biji sengkuang
dipotong dadu
1 sudu besar
serbuk lada sulah
Method Untuk
Sup:-
Baki air rebusan
tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air
rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga
didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk
ini)
****************************************************************************
Bahan Untuk Cili
10/15 biji cili
burung
6 biji cili
merah
sedikit halia
(ambik dari air rebusan sup)
5/6 biji bawang
putih
1 biji limau
kasturi/nipis
sedikit air dari
air rebusan ayam
garam dan gula
secukupnya
(Masukkan semua
bahan didalam blender dan blend hingga hancur)
***********************************************************************************
Bahan Untuk
Kicap:-
5 biji cili
burung
sedikit halia
(ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang
putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam
secukupnya
tepung jagung di
campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
** Blend semua
bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas
dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air
secukupnya utk memekatkan kuah)
********************************************************************
Bahan Hiasan
tomato, salad,
daun sup dan bawang, timun
selepas semua
dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2.
daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.
No comments:
Post a Comment