Tuesday, July 30, 2013

resepi IKE percik Mama

IKAN PERCIK
Bahan bahan:
4  ekor ikan kembung

Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
Garam  / gula  - secukupnya

Bahan Kuah:
santan pekat (dr 1 biji kelapa)
5 ulas bawang merah (smlm tkder bwg merah kecik… ksue letak bwk merah bsr 1 ½ biji)
1 inci halia
2 batang serai
1 sudu -  Garam secukupnya
2 sudu bsr  - Gula - kena ada rasa manis
½  keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam (smlm ksue tk ltk sbb tkder) tp rase ok jgk.

(klau nak pedas - 3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas – ksue suka yg putih)


Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ikan dalam 10 minit. Bakar…

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Apabila ikan mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan dan lumur bahan kuah lagi secara berulang.
Ok, siap… Bolehlah diangkat untuk dihidangkan. 





AYAM PERCIK
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4 
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
Garam  / gula  - secukupnya

Bahan Kuah:
santan pekat (dr 2 biji kelapa)
10 ulas bawang merah
2 inci halia
3 batang serai
1 sudu -  Garam secukupnya
2 sudu bsr  - Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

(5 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas (jika perlu)


Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit (kukus ayam separuh masak). Sementara ayam dikukus, siapkan bahan kuah.

Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah.

Bolehlah diangkat untuk dihidangkan. 

Nota:

Boleh juga terus bakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus. Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan kuah.

No comments:

Post a Comment