IKAN PERCIK
Bahan bahan:
4 ekor ikan kembung
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
Garam / gula - secukupnya
Bahan Kuah:
santan pekat (dr 1 biji kelapa)
5 ulas bawang merah (smlm tkder bwg merah kecik… ksue letak bwk
merah bsr 1 ½ biji)
1 inci halia
2 batang serai
1 sudu - Garam secukupnya
2 sudu bsr - Gula - kena ada rasa manis
½
keping asam keping - letak sekejap dan
dikeluarkan takut terlebih masam (smlm ksue tk ltk sbb tkder) tp rase ok jgk.
(klau nak
pedas - 3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas – ksue suka yg
putih)
Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ikan dalam 10
minit. Bakar…
Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Apabila ikan mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan dan lumur bahan kuah lagi secara berulang.
Ok, siap… Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
AYAM PERCIK
Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 4
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 btg serai
Garam / gula - secukupnya
Bahan Kuah:
santan pekat (dr 2 biji kelapa)
10 ulas bawang merah
2 inci halia
3 batang serai
1 sudu - Garam secukupnya
2 sudu bsr - Gula - kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut
terlebih masam
(5 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas (jika
perlu)
Cara cara:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30
minit (kukus ayam separuh masak). Sementara ayam dikukus, siapkan bahan kuah.
Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Apabila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah.
Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Nota:
Boleh juga terus bakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa
perlu dikukus. Jika suka, boleh juga ayam direbus dengan separuh dari bahan
kuah.
No comments:
Post a Comment